Az újrainduló Magyar Nemzet főszerkesztője: a józan mértéktartás mára teljesen eltűnt a közéletből

Hétfőn hasonló kijelentések után mondott le a fideszes médiaalapítvány vezetője.

Szintén az Azonnali nyomán számoltunk be arról, hogy a kedden utoljára megjelenő Magyar Idők élén lévő Gajdics Ottó helyett Ballai Attila lesz az újrainduló Magyar Nemzet főszerkesztője.

Ballai az Azonnalinak arról beszélt, hogy konzervatív, nemzeti elkötelezettségű napilapot szeretne, ami nem enged sem a bal-, sem a jobboldali szélsőségek nyomásának.

A portál kérdésére, hogy ez pontosan mit jelent, az új főszerkesztő úgy fogalmazott:

„a konzervatív nemzeti elkötelezettség az azt jelenti, amit jelent. Az, hogy kormánypárti, az egy más jelző. Természetesen kormánypárti lapot jelent, fogalmazhatunk így is.”

Hozzátette: mindenképpen embereknek és olvasóknak, nem pedig szavazóknak fogják írni a lapot, és nem is az emberek felének vagy kétharmadának írnának, hanem

„mindenkinek, akinek nem célja a békétlenség”.

Azt is mondta: szeretné visszahozni a Magyar Nemzetre korábban jellemző „mértéktartást, józan hangot, eleganciát, emelkedettséget”, mivel szerinte ez a józan mértéktartás mára teljesen eltűnt a közéletből, a közbeszédből, és nagy rá az igény, hogy visszajöjjön.

Ballai ezen kijelentései rímelnek Varga István, a fideszes Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány hétfőn lemondott kuratóriumi elnökének szavaira. Ugyanis ő is azt fejtegette, azt kellene elérni, hogy pár év múlva elmondhassák,

„kialakult egy keresztény nemzeti konzervatív újságírás, és a másik oldalon is elolvassák a mi újságjainkat és megnézik az internetes portáljainkat”.

Varga hozzátette: jelen pillanatban nincs a konzervatív oldalnak komoly újságja, újra kell indítani a Magyar Nemzetet, hogy pár év alatt felépüljön ott egy jó gárda.

Ugyanakkor elég markáns kritika is kihallatszott a szavaiból, amikor kiemelte: nem azt szeretné látni, hogy „Magyarország felett felhőtlen az ég”, hogy „minden szép és jó, és mindenki jól szerepelt, és a kormánynak csak hibátlan döntései vannak. Ez nem propaganda, ez nem sajtó, ez valami egészen más. Na, ebben kéne változtatni.

A kormánypárti berkekben leginkább az fájhatott, hogy kijelentette:

„igényes, jó tollú újságírókat, és nem kell megsértődni, nyugodtan mondhatom, inkább a másik oldalon látok.”

Varga az is bevallotta, hogy keresztény és kormánypárti ember létére ő is inkább Élet és Irodalmat járat, Magyar Narancsot olvas, illetve a napot Népszavával kezdi, az Origo helyett pedig az Indexet nyitja meg legelőször.

Néhány órával később, hogy a magyar sajtóban mindenhol lehozták a behir.hu-nak adott interjújának ezen részleteit, az MTI-ben egy közlemény jelent meg, amelyben bejelentette lemondását a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány éléről.

Ezután figyelemreméltó kontextust kapnak Ballai Attila kijelentései. Az újrainduló Magyar Nemzet főszerkesztőjét arról is faggatták, fog-e vajon engedni a külső politika befolyásoknak.

„Ilyet nem mondok, hogy külső befolyásnak nem engedek, hiszen az életünk arról szól, hogy azoknak engedünk. Várom ezeknek a külső befolyásoknak a tartalmát, a mennyiségét, a minőségét, nem feltétlenül a politikából, hanem az életből, aztán majd meglátjuk. Ostobaság lenne azt mondani, hogy bezárkózunk! Nyilván fogunk engedni külső hatásoknak, csak szelektálni kell közülük”

- mondta az Azonnalinak. Majd további kérdésre leszögezte, neki mindenképpen a szakmaiság lesz az első szempontja.