12,5 hektárnyi zöldterület bánhatja a soroksári Dunán építendő evezőspályát

A 24.hu értesülései szerint a Kemény Ferenc Sportlétesítmény-fejlesztési Program keretein belül komoly pusztítást végezhetnek: a Dunai Evezős Központ előzetes vizsgálati dokumentációja alapján Csepelen 6,8 hektárnyi erdőt vágnak ki, míg a pesti oldalon 4,5 hektár zöldterületet, továbbá 1,2 hektár parkosított zöldfelületet és ligetes állományt tüntetnek el. A fejlesztési elképzelések régóta ismertek, eredetileg az olimpiára szánták őket, de annak hiányában is megvalósítják. A terveket 347 millió forintért meg is rendelték a nyertes cégektől: a Főmterv, az Aquaconsult és az Öko Zrt. konzorciumától.

Evezőspálya

Az új helyszínen 2-3 évente tartanának kiemelt nemzetközi versenyeket, emellett néhány hazai eseménynek is otthont adhatna a pálya. Iszapkotrásra és egyéb építési munkákra is szükség lesz, ami teljesen átalakíthatja a vízparti tájat. A csapadék és szennyvíz elvezetése viszont javíthatja a vízminőséget.

A lap azt is fontos kérdésként veti fel, hogy természetvédelmi területen készül-e a beruházás, mert a Ráckevei Duna-ág kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területét érinti, az előzetes vizsgálatban viszont az áll, hogy csak a víz felszíne esik Natura 2000-es védelem alá.

(Fotó: Google Street View)