Évente 1400 arab diáknak fog ösztöndíjat adni a magyar állam

A mai migrációs feszültségek okai erősödni fognak, a kérdés, hogy elszenvedői vagy irányítói akarunk-e lenni ezeknek a folyamatoknak - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió és az Arab Liga első alkalommal megrendezett csúcstalálkozóján hétfőn Egyiptomban.

Orbán Viktor a Sarm-es-Sejkben megrendezett tanácskozáson elmondta, a tapasztalat az, hogy a kölcsönös tisztelet alapján kell eljárni, a különböző népek kulturális, vallási és politikai hagyományait tiszteletben kell tartani. Mint mondta, a másik tapasztalat az, hogy a demográfia erejét nem szabad alábecsülni.

A migráció alapját adó demográfiai tendenciák folytatódni fognak, az arab világ 2015-höz képest 2030-ra népességében 30 százalékkal nő majd, és az arab világ népessége meghaladja az Európai Unió népességét úgy, hogy mi Európában ráadásul csökkenünk - fejtegette a magyar miniszterelnök.

"Mi azt szeretnénk, hogy a jövőben a legitim politikai vezetők közösen szabjanak irányt az eseményeknek, ezért a mai közös deklarációnk rendkívül értékes" - közölte Orbán.

Megjegyezte: a magyar politika kiindulópontja, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, és nem a bajt kell szétosztani. A kormányfő szólt arról is, hogy Magyarország erején felül vesz részt a nemzetközi missziókban, Libanonban, Irakban, Líbiában és a Száhel-övezetben. A visegrádi négy ország közösen nyújt pénzügyi támogatást Líbiának határvédelemre, Magyarország része a V4-ek és Németország közös projektjének, amelyet Marokkó számára kínálnak fel.

Angela Merkel és Orbán Viktor együtt dolgozhat az illegális migráció megállításán

Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök a sajtótájékoztatót rögtön egy komoly bejelentéssel kezdte: a V4-ek Németországgal közös projektet hoznak létre Marokkó támogatására, a cél, hogy a helyszínen állítsák meg az illegális migrációt. A konkrét részletekre néhány hétig még várni kell, de akár hónapokon belül elindulhat program. Angela Merkrel ehhez hozzátette, hogy legális migrációra szükség van.

Ösztöndíj

Magyarország évi 1400 állami ösztöndíjat ad az Arab Liga országaiból érkező fiataloknak, és ebben az évben 2300 állami ösztöndíjas diák tanul az ezekből az országokból Magyarországon. Reméljük, ők hazatérnek és segíteni fogják hazájukat - mondta Orbán.

A miniszterelnök beszédében köszönetet mondott azoknak az arab vezetőknek, akik védelmet nyújtanak országukban és a térségben az üldöztetésnek kitett keresztény közösségeknek, és kérte őket, folytassák politikájukat.

Korábban írtunk arról, hogy a magyar kormánynak voltak aggályai az EU-s közös nyilatkozat kapcsán, de úgy tűnik, hogy a csúcs konfliktus nélkül zajlik:

Az illegális migráció megállításáról kötne egyezséget az EU és az Arab Liga, a magyar kormány vétózik

Hétfőn ültek össze az EU és az Arab Liga tagállamainak külügyminiszterei, a február 24-25-i EU-Liga csúcstalálkozót előkészítendő. Közös nyilatkozatot viszont nem sikerült elfogadniuk, ami egyáltalán nem meglepő, az Európai Unió eleve nem tudott egységesen az asztalhoz ülni, mert a magyar kormány ismét vétózott.

Arab diákoknak megadja azt Orbán, amit a magyaroknak nem

- reagált közleményében Farkas Gergely, a Jobbik frakcióvezető-helyettese.

Mint írta, a Jobbik az elmúlt időszak egyik legarcpirítóbb húzásának tartja, hogy miközben tehetséges magyar diákok ezrei anyagi okok miatt nem jutnak be a hazai felsőoktatási intézményekbe, aközben Orbán Viktor 1400 arab diáknak ajánlj fel ösztöndíjat. "Ezzel ismét egy pofont adott a Fidesz a magyar fiataloknak, és folytatja azt a nyolcéves tendenciát, amiben a kormány semmibe veszi őket" - tette hozzá.

Farkas Gergely hangsúlyozta, Magyarországon évek óta, a demográfiai aránynál jelentősebb mértékben csökken a felsőoktatási hallgatók száma, a legtöbb esetben anyagi okok lehetetlenítik el a továbbtanulást. Ilyen helyzetben egy felelős kormánynak kötelessége lenne, hogy elsődlegesen a magyar diákokat segítse a továbbtanulásban.  A Jobbik nincs ellene, hogy hosszútávon külföldi diákok számára ösztöndíjat nyújtson a magyar állam, ám ezt a kölcsönösség jegyében kéne megtenni. A magyar fiatalok jelenlegi helyzetét tekintve, elsődlegesen nem külföldi hallgatókon kellene segíteni. Ráadásul nem csak az anyagi helyzet okozza a csökkenő magyar létszámot, hanem a megfelelő előkészítés nélküli új követelményrendszer bevezetése, vagy a nyelvvizsga kötelezővé tétele a bejutáshoz, amely újabb drasztikus visszaesést fog okozni 2020-tól.

"A Jobbik elsődlegesen a magyar diákoknak nyújtana segítséget a továbbtanulásban. Fontosnak tartjuk az állami finanszírozású férőhelyek számának növelését, a kollégiumi helyek bővítését, és az albérletárak szabályozását. Emellett a nyelvvizsga 2020-as kötelezővé tételének elhalasztását szorgalmazzuk, hiszen egy ilyen követelmény bevezetése előtt először a megfelelő reformokra lenne szükség. Felszólítjuk tehát a kormányt, hogy a magyar fiatalok, hallgatók problémáit próbálja orvosolni, ők legyenek az elsődlegesen támogatandóak, ne a külföldiek" - szögezte le. 

(MTI nyomán)

(A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) érkezik Sarm-es-Sejkbe 2019. február 24-én. A kormányfő az Európai Unió és az Arab Liga első alkalommal megrendezett csúcstalálkozójára érkezett az egyiptomi városba. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Nagy Béla Ádám

Friss