Ismét a parlament elé kerül az egyenlő munkáért egyenlő bér elve

Már csak meg kellene szavazni.

Az egyenlő munkáért egyenlő bér elvének gyakorlati magyarországi megvalósítása érdekében egy-két intézkedésre szükség lenne, ezért Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezető-helyettese parlamenti határozatban foglalta össze azokat.

Így ha a kormánypárti többség rábólintana, a kormány a következők figyelembe vétele mellett tehetne lépések a bérunió hazai bevezetése irányába.

  • Az állam többségi tulajdonában lévő gazdálkodó szervezetek esetében a munkaerő-piaci viszonyok figyelembe vétele ne eredményezhesse azt, hogy ugyanazért a munkáért az azonos munkakört ellátó munkavállalók tekintetében eltérő munkabér kerüljön megállapításra az ország különböző régióiban.
  • A multinacionális vállalatokkal a kormány kezdeményezze a stratégiai szerződések újratárgyalását, rögzítve az érintett multinacionális vállalatoknál munkát vállalók béremelésének ütemtervét, figyelemmel a leszakadó országrészekben élők fokozottabb béremelésére.
  • Amikor- kis- és középvállalkozások számára a kormány alakítson ki olyan, korrupciómentes gazdasági környezetet, amely akár anyagi, pályázati ösztönzők beépítésével lehetővé teszi a leszakadó országrészekben működő vállalkozások számára munkavállalóik bérének fokozott emelését, ezzel együtt a minőségi munkaerő megőrzését.

(Címlap- és borítókép: Béli Balázs / Alfahír)