Gyöngyösi Márton szerint naiv az MNB 330 pontos javaslata

A Jobbik politikusa írásbeli kérdést intézett a miniszterelnökhöz.

Gyöngyösi Márton szerint az Orbán-kormányok gazdasági teljesítményéről sokat elárul, hogy Magyarország rendre előnytelen helyen szerepel az ún. globális versenyképességi rangsorokban. Az elmúlt években a pozitív makrogazdasági mutatók ellenére sem javult az ország versenyképessége: a Világgazdasági Fórum őszi jelentésében Magyarország csak a módszertan változása miatt léphetett előre a rangsorban. Hazánk Horvátország kivételével az összes visegrádi, illetve szűken vett régiós ország előttünk állt a rangsorban.

A Jobbik országgyűlési képviselője szerint a 330 pontos javaslatcsomag elképesztően optimista, ugyanis nem számol a jövőbeni gazdasági nehézségekkel, mint például az esetleges nemzetközi pénzügyi válsággal.

A jegybank az eddigi növekedési ütem fenntarthatóságát veszi alapul, vagyis nem számol a ciklikus hatásokkal, egy esetleges újabb nemzetközi pénzügyi válsággal, vagy épp az EU-támogatások kifutásával járó forrásszűkével. Kiemelést érdemel, hogy Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szürreálisnak nevezte, hogy 11 év alatt képes legyen Magyarország utolérni Ausztriát életszínvonalban. – fogalmazott Gyöngyösi.

A képviselő hozzátette, hogy a gazdaságpolitikai várakozások egy túlzottan optimista forgatókönyvet vesznek alapul – figyelmen kívül hagyva a ciklikusságot, az európai gazdaság lassulását, egy lehetséges újabb válságot, az EU-s források elapadását, a magyar gazdasági szerkezetből és a humán-erőforrás reprodukciójából és fejlesztéséből adódó középtávú kihívásokat.

Gyöngyösi leszögezte, hogy

hogy a versenyképességi program szakpolitikai alapjai igen gyengék: pl. egészségügy, oktatásügy területén egyáltalán nem ad átfogó modellt a reformhoz. Ezen túl komoly megvalósíthatósági problémák is felmerülnek, főként a kitűzött időtáv miatt.

A Jobbik frakcióvezetője írásbeli kérdését azzal zárta, hogy választ vár arra, hogy tervezik-e a program szakpolitikai szempontok szerinti felülvizsgálatát és az egyes területeken alkalmazandó intézkedések összehangolását.

Gyöngyösi Márton: Az ország azért küzd, hogy Romániát utolérje

A tárcavezető elmondása szerint Külön öröm, hogy ezt most már onnan is elismerik, ahonnan a legkeményebb kritikákat kaptuk. Mint ismert, a kormány korábban a hitelminősítőket „spekuláns intézeteknek" nevezte. Varga Mihály azonban most úgy reagált, hogy végre elismerik a kormány munkáját. A Jobbik frakcióvezetője, Gyöngyösi Márton szerint az ország egyelőre inkább csak a makrómutatókban jeleskedik.

(Fotó: Béli Balázs / Alfahír)