Az Európai Néppárt vizsgálóbizottságot küldene Magyarországra?

A német Bild információi szerint azt remélik a politikusok, hogy ezzel elkerülhető lenne Orbánék kizárása a pártcsaládból.

Mint ismert, a Fidesz legújabb - természetesen közpénzből fizetett - plakátkampánya alaposan kiverte a biztosítékot az Európai Néppártban. A pártcsalád több tagja kezdeményezte is a magyar kormánypárt kizárását, míg megint más pártok jóval pragmatikusabban közelítik meg a kérdést, mivel a Fidesz elég sok garantált képviselő helyet hozhatnak majd az európai parlamenti választáson a Néppártnak.

A Blid szerint az utóbbi csoportba tartozó néppárti politikusok, köztük a német CDU vezetője, Annegret Kramp-Karrenbauer, Manfred Weber, a Néppárt csúcsjelöltje, Sebastian Kurz osztrák kancellár és Marcus Söder a CSU vezetője szeretnének felállítani egy vizsgálóbizottságot a Néppárton belül, ami elemzi a Magyarországon kialakult helyzetet. Ezzel a lépéssel a Bild szerint az is remélik a politikusok, hogy elkerülhetik a Fidesz kizárását - írja a német lap alapján a 444.hu.

 

Orbántól viszketnek Európában

Napi jegyzet - Hiába magyarázkodik, hiába dörgölődzik a németek lábszárához a magyar miniszterelnök, a napnál is világosabb, hogy egyre kevésbé szívesen látott tagja az Európai Néppártnak. Olykor a legjobb családban is akad egy fekete bárány, akire senki sem büszke, akiről jobb lenne tudomást sem venni, de mégiscsak családtag, akit nehéz letagadni, ugyanakkor jobb lenne már kitagadni.