Az Európai Néppárt új elnöke kemény üzenetet fogalmazott meg Orbánnak

Donald Tusk
Fotó: Donald Tusk Twitter-oldala

Az Európai Néppárt szerdai zágrábi kongresszusán Donald Tusk volt lengyel miniszterelnököt választották meg a pártcsalád elnökének. Nem volt nehéz dolga, hiszen az egyetlen jelölt volt a pozícióra. A francia Joseph Dault váltja az elnöki székben. Beszédében Donald Tusk félreérthetetlen módon üzent Orbán Viktornak is.

Tuskot 491 igen, 37 nem és 12 érvénytelen szavazat mellett választották meg. Csütörtökön még tíz alelnök személyéről is döntenek. A felfüggesztett tagságú Fidesz nem vehetett részt a szavazásban a tisztújító kongresszuson.

Donald Tusk azt ígérte, harcolni fog a populizmust ellenző szavazók voksaiért.

„Az olyan értékeket, mint a polgári szabadságjogok, a jogállamiság és a tisztességes nyilvános viselkedés, nem fogjuk feláldozni a biztonság és a rend oltárán, mert erre nincs szükség”

- jelentette ki, ezzel egyértelműen a jogállamisággal hadilábon álló Orbán-kormánynak üzenve. Arra figyelmeztetett: azok, akik ezt nem tudják elfogadni,

„de facto ki lesznek zárva a pártcsaládból”.

 

 

A Politico szerint Donald Tusk újságíróknak azt mondta: az a szándéka, hogy az Európai Néppárt január végén döntsön a Fidesz tagságáról. Arról is beszélt, hogy Orbán egy „nagyon közeli barát” volt, de nem értett egyet a magyar kormányfő által képviselt „ötletekkel”, különösen nem az illiberális demokráciájával. „Elhatároztuk, hogy harcolunk az ilyen típusú elképzelések ellen” - tette hozzá Tusk.
 

 

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős fideszes államtitkára a Twitteren gratulált Donald Tusknak. Azt írta, reméli, hogy a lengyel politikus erős pártot fog vezetni, ami valódi válaszokat tud majd adni az előttük álló kihívásokra, ideértve a migrációt is.

 

 

Ellenzéki oldalról a jobbikos Gyöngyösi Márton reagált a Facebook-oldalán, ő azt írta, nehéz napok elé néz a Fidesz az Európai Néppártban. Az európai parlamenti képviselő szerint szerdán a legnagyobb nemzetközi szövetségesétől is megkapta üzenetét Orbán Viktor:

„az Európai Néppárt elnöke elmondta, hogy nem kér azokból, akik nem képesek a civilizált politika szabályait betartani. A kiszivárgott pletykák szerint a Néppárt politikusainak nagy része is már csak legyint a magyar miniszterelnökre.”

Gyöngyösi ugyanakkor úgy látja, az a szomorú az egészben, hogy

„a szakadék felé tartó vonaton mi, magyarok is ott ülünk.”

A Facbook-oldalán úgy fogalmazott: amíg az Európában elszigetelődött Fidesz-kormány most Közép-Ázsiában keres megértő rokonokat, addig Magyarország issza meg a pénzügyi szankciók levét, és magyar fiatalok vándorolnak el, a magyarokat zsákmányolják ki a kormány éhbérért dolgoztató stratégiai partnerei.

Gyöngyösi Márton sok sikert kívánt Donald Tusknak az Európai Néppárt élé.