Bank360: A feltételek teljesítése nélkül is megéri a babaváró hitel

A Bank360 szakértői szerint még akkor is megéri babaváró hitelt felvenni, ha nem sikerül teljesíteni a támogatáshoz szükséges feltételeket. A piacon ugyanis ilyen alacsony kamatszint mellett ilyen hosszú futamidőre nem lehet szabad felhasználású személyi kölcsönhöz jutni. A hitelbírálatnál a szűk keresztmetszet az igénylő jövedelme lesz.

Még akkor is megéri felvenni a babaváró hitelt – számolták ki a Bank360 szakértői a lapunkhoz is eljuttatott közleményükben. A 20 évre igényelhető, akár vissza nem térítendő támogatássá fordítható forrás részletei a keddi Magyar Közlönyben jelentek meg.

A pénzügyi szakértők felhívják a figyelmet, hogy kiderült: legrosszabb esetben is – azaz, ha nem teljesülnek a feltételek – nagyjából 8 százalékos éves ügyleti kamat mellett kell visszafizetni a 10 millió forintos hitelt. Veres Patrik szerint azok számára, akik egyébként is készülnek szabad felhasználású hitelt felvenni, de nem akarnak gyereket, még a feltételek teljesítése nélkül is az egyik legjobb alternatíva lehet a babaváró hitel. Kiemeli: a legkedvezőbb szabad felhasználású piaci hitelek ugyanis éppen valamivel 8 százalékos THM alatt vannak (az átlagos hiteldíjmutató bőven 13 százalék felett van), viszont nem lehet ilyen hosszú futamidővel felvenni és 10 millió forintot is csak igen komoly jövedelmi elvárások mellett kaphatunk.

A szakportál elemzése szerint már egyáltalán az, hogy egy bank 10 millió forintos kölcsönt adjon ingatlanfedezet nélkül, pusztán jövedelemigazolás alapján, nagyon ritka.  Kimutatásuk szerint jelenleg négy olyan pénzintézet van, amelyeknél egyáltalán szóba kerülhet 10 millió forint személyi kölcsön felvétele, egy hitelintézetnél 9 900 000 forint a határ, egy másiknál pedig lakásfelújításhoz kötött a 10 millió forintos személyi hitel, míg a többség 7-8 millió forintban maximalizálja a hitelösszeget. Ez azonban csak az egyik akadály.

A rendelet szövegezése szerint végül mégiscsak teljes körű banki hitelbírálathoz kötik a kedvezményes hitelt, ahogy a piaciakat is. Ez azonban azt is jelenti, hogy a kölcsön nem kerül ki a JTM-szabályozás alól, azaz a jövedelem és meglévő adósságok jócskán meghatározzák majd, hogy a kérelmező felveheti-e a hitelt.

A Bank360 ismerteti: jelenleg a piacról nem tudunk felvenni ilyen kölcsönt, mivel a személyi hiteleknél legfeljebb 96 hónap lehet a futamidő, ami a legkedvezőbb feltételekkel számolva is 151 000 forintos törlesztőrészletet jelent. A már említett JTM-szabályozás értelmében viszont a bank csak akkor tud így hitelezni, ha több mint 300 000 forint az igazolt havi rendszeres jövedelmünk.

A babaváró hitel esetében viszont a kamatkedvezmények miatt a leghosszabb futamidőt választva legfeljebb 41 666 forint lehet a törlesztőrészlet, ennek vállalásához azonban elegendő a 80 000 forint feletti igazolt havi nettó jövedelem – írja a szakportál. Hozzáteszik: ha nem sikerül teljesíteni a feltételeket és a rendeletben alkalmazott képlet alapján 8 százalékos éves ügyleti kamattal ketyeg tovább a hitel 5 év után, akkor már befizettünk nagyjából 2,5 millió forintot. Azaz a fennmaradó 180 hónapra kell 7,5 millió forintot visszafizetnünk ilyen kamatszint mellett. A Bank360 számításai szerint a feltételek elmaradása esetén 71 674 forint lesz a törlesztőrészlet a kamatperiódus végéig, azaz jó esetben is 30 000 forinttal nőnek a háztartás kiadásai. További adalék – írják –, hogy a feltételek teljesítése nélkül az addig megkapott kamattámogatást egy összegben kell kifizetni a jogosultság megszűnésétől számított 120 napon belül, ami a portál kalkulációi szerint a választott futamidőtől függően akár 2 millió forint is lehet.

Örökbefogadott gyerekek után is járhatnak a milliók

Napok óta hangoztatja a kormány, hogy a családvédelmi akcióterv már a parlament előtt fekszik, így hamarosan megszavazhatják a családoknak járó kedvezményeket, kölcsönöket.Noha ez nagyon jól hangzik, valójában a benyújtott dokumentumból szinte semmi nem derül ki, főleg nem a hiányolt részletek, ugyanis az jóformán csak azt tartalmazza, hogy szabad kezet ad a kormánynak a kidolgozásban, így a továbbiakat kormányrendeletekben határozzák majd meg.Ha azt hinnék, hogy túlzok, akkor tessék, ez az, amit a képviselők olvashatnak a legújabb népességnövekedést ösztönző programról:

 

sss
2019. Augusztus 23. | 20:45
.
sss
2019. Augusztus 23. | 20:45
.
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Nagy Béla Ádám

Friss