Hiába kérték programjuk ismertetését, válaszra sem méltatja az orvosi kamara lapja az Újratervezést

Pedig több száz tagjuk van.

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő írt arról Facebook-oldalán, hogy az évente 8-10 alkalommal megjelenő szakmai lap főszerkesztőjétől hiába kérték a több száz orvost sorai közt tudó Újratervezés programjának leközlését, még csak válaszra sem méltatták őket.

Kincses Gyula, az Újratervezés egyik szóvivője az Alfahírnek arról beszélt, hogy az áprilisban esedékes kamarai tisztújítás miatt kifejezetten fontos lenne, hogy az ő programjuk is eljusson a tagsághoz.

A szakember hangsúlyozta, hogy miközben a Magyar Orvosi Kamara által kiadott lap nem reagál a megkeresésre, a csoport programját a konkrétumok említése nélkül kritizálja a MOK elnöksége a szervezet honlapján.

„Semmilyen választ nem kaptunk. A kamara elnöksége egy lesújtó véleményt közölt a saját honlapján kiemelt területen erről, ugyanakkor nem tette mellé, hogy miről beszélünk. A tagok csak a kamara elnökségének véleményét ismerhették meg, magát az anyagot, amiről vitatkozunk, azt nem.”

Kérték ugyan az elnökséget, hogy a kritikával azonos helyen tegyék közzé a programjukat, de erre sem kaptak választ. Pedig több száz fős tagságuk szintén hozzájárul a lap kiadásához és a kamara működtetéséhez. 

„Ez az általános attitűd, hogy a honlap és az újság az az elnökség üzenőfüzete, nincs semmilyen interaktivitás az elnökség és a tagság között.”

Programunk röviden

Az Újratervezés orvoscsoport vállalja, hogy amennyiben a MOK választásokon változáspárti küldöttek és tisztségviselők kerülnek megválasztásra, erős érdekérvényesítéssel és a tagság támogatásával igyekszik elérni kitűzött céljait. Célunk, hogy a következő 5 éves ciklusban elérjük az egészségügyet vezető miniszter által is indokoltnak tartott bruttó 1.5 millió forintos szakorvosi illetményt.

Kincses Gyula szerint a MOK jelenlegi vezetését nagymértékű passzivitás és egyirányú kommunikáció jellemzi és ezt jól példázza az is, hogy hiába adták be munkacsoport-alakítási kérelmüket még tavaly őszi megalakulásuk után, csak március 11-én értesítették őket, hogy a dokumentum nem felel meg a formai követelményeknek.
 
Az Újratervezés szóvivője az esettel kapcsolatban úgy fogalmazott: fő céljaik között szerepel az is, hogy a MOK jelenlegi hozzáállásán változtatva demokratikusabbá tegyék a szervezet működését, hogy a tagok ne kötelező különadóként éljék meg a tagdíjat, hanem érezzék, hogy értük is dolgoznak.

Az Újratervezés teljes programja elérhető ide kattintva.