Elfogyhatnak a rendőrök: rendkívül kevesen jelentkeztek idén a rendőriskolákba

Szegedi Rendészeti Szakgimnázium
Szegedi Rendészeti Szakgimnázium/Facebook

Az utóbbi időben több cikkben is írtunk arról, hogy veszélybe került a rendőrség személyi utánpótlása, mert az alacsony fizetések és az ezzel párhuzamos túlterheltség miatt leszerelő, vagy jobb esetben nyugdíjazott egyenruhások helyére egyre kevesebb diák jelentkezik.

Az Alfahír érdeklődésére a Belügyminisztérium összegezte az idei jelentkezési számokat az ország négy rendészeti szakgimnáziumát érintően: eszerint a 2019. február 18-ig tartó jelentkezési határidőig

  • az Adyligeti Rendészeti Szakgimnáziumba 276 fő,

  • a Körmendi Rendészeti Szakgimnáziumba 151 fő,

  • a Miskolci Rendészeti Szakgimnáziumba 303 fő,

  • a Szegedi Rendészeti Szakgimnáziumba 150 fő jelentkezett.

Ez azt jelenti, hogy a négy intézmény 2019/2020-as tanévét együttesen is mindössze 880 új diák kezdte meg, míg a Népszava korábbi cikkében még arról írt, hogy 2010-ben csak Miskolcra 2618-an jelentkeztek, ami a tavalyi évre 640 főre csökkent.

Ez idén 303 fő volt, vagyis egy év alatt tovább feleződött a miskolci diákok száma, ahogyan a körmendi (328/151) és az adyligetieké (501/276) is. A tavalyi, szegedi számok nem ismertek.

Korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság kérdésünkre elismerte, valóban tapasztalható csökkenés a rendészeti képzésre jelentkezők számában, ugyanakkor -a jelentkezési számok összesítése előtt- még megjegyezték azt is, hogy a médiában megjelent hírek gyakran túloznak, a csökkenés pedig nem veszélyezteti az állomány feltöltöttségét.

Némileg mást gondolnak erről a fórumokon panaszaikról író rendőrök és az általunk is megkérdezett szakszervezeti vezetők: például Gál Sándor, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) Tanintézeti Tagozatának ügyvivője korábban lapunknak azt mondta, a civil szféra elszívó ereje miatt vannak, akik az iskolapad elhagyása után fel sem szerelnek, hanem rögtön visszafizetik a tandíjat, esetleg csak addig szolgálnak, míg a tanulmányi szerződésük kötelezi őket.

Magyarán az idei jelentkezők eleve alacsony száma sem jelenti azt, hogy ennyi új rendőr szerel fel.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

A Jobbik viszont elítéli az agressziót.
Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy elődje visszaadja a mandátumát.
Nehezen tudják megemészteni a vasárnapi eredményeket a kormánypártban.
A felmérések nem tudták előre jelezni Borkai Zsolt győri polgármester szex- és korrupciós videójának negatív hatásait.
Az Index online választási műsorban kérdezte a frissen megválasztott ellenzéki főpolgármestert, aki többek között arról beszélt, hogy minek tulajdonítja a győzelmét, miben hibázott a Fidesz, és az eredmény mennyiben köszönhető a Borkai-ügynek.
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
sss
2019. október 16. | 16:48
A megfigyelőállomásokon mért adatok szerint a vizsgált évben a városokban élők túlnyomó többsége az Egészségügyi Világszervezet által káros szintűnek ítélt finomrészecske-szennyeződésnek volt kitéve.
sss
2019. október 16. | 15:21
A volt főpolgármester örül annak, hogy vége a kampánynak, szeretné, ha a háborúskodás helyett nyugalom lenne Budapesten.