Barangolás a Hochtor árnyékában

Barangolás a Hochtor árnyékában

A Gesäuse Nemzeti Parkban található hegycsúcs igazi alpesi magaslat. Hatalmas sziklafalai az Enns folyó szurdokvölgye fölé tornyosulnak, és kiterjedt fenyvesek övezik a sziklás hegy környezetét. Télen igazán vad vidéknek tűnik, amit az is mutat, hogy a Schneeberggel szemben – ahol nagyon sokan túráztak, síeltek, ejtőernyőztek – itteni túrám során senkivel sem találkoztam.

Budapestről néhány óra alatt elérhető a Hochtor melletti kis falu, Johnsbach. Előtte érdemes megnézni a világ legnagyobb kolostori könyvtárát Admontban, amit a bencés szerzetesek alapítottak. A környéken bőven találunk vendégházakat, azonban a legizgalmasabb szállás az 1699 méteren található Hesshütte.

Oda azonban fel is kell jutni, ami Johnsbachtól indulva a legkönnyebb, de így is órákon át tartó kaptatást jelent a meredek hegyoldalon. A fenyvesek és alpesi legelők látványa miatt azonban megéri. A nemzeti park területén 50 orchideafaj él, de találkozhatunk mormotákkal, zergékkel, szarvasokkal és őzekkel is. Esélyünk nem nagyon van a találkozásra, de elméletileg medve és hiúz él a területen.

Ott jártam során éppen olvadni kezdett a hó, így időnként tompa puffanások jelezték, ha egy nagyobb szikla elindult a lejtőn. Volt szerencsém ember nagyságú szikla gurulását is megfigyelni. Innentől kezdve lefelé menet időnként felfelé is néztem, nem csak előre. Máshol kisebb lavinák nyomait lehetett felfedezni, amelyek kisebb fenyőket hajlítottak el vagy törtek ki helyükről.

A hegycsúcsot csak hegymászó-felszereléssel és gyakorlattal vagy túravezetővel érdemes megtámadni. Minden bizonnyal nyáron is ez a helyzet. Azonban a Hochtor árnyékában a csúcshódítás mellett óriási területeket lehet bebarangolni, így több napra is érdemes ide elmenni. Az Enns folyón raftingozni is lehet. A sziklákon via ferrata útvonalak is vannak, tehát a hegyvidéki sportok rajongóit széles választék várja.