Időhúzásra játszik a kormány CEU-ügyben?

Időhúzásra játszik a kormány CEU-ügyben?

A néppárti ultimátum miatt fejet hajtott a Fidesz az EP-választásig.

Több ellenzéki sajtóorgánum szerint meghátrált a kormány a CEU-ügyben, mivelhogy korábban a kormány nyílt támadást indított az intézmény ellen, addigra most jóval békülékenyebb hangnemet üt meg.

A kormány még 2017 tavaszán indított teljes körű támadást az általa „Soros-egyetemnek” titulált intézmény ellen. A kormány azt nehezményezte, hogy az intézmény ún. kettős identitással rendelkezik: vagyis az USA-ban akkreditált, de ott oktatást nem folytató Central European Universityből (CEU) és a Budapesten fizikailag is létező Közép-európai Egyetemből áll. A valóságban a CEU Amerikában akkreditált képzéseit a Közép-európai Egyetem végzi egy licencszerződés alapján. Ennek köszönhetően Budapesten olyan diplomát lehet szerezni, amit az USA-ban is elfogadnak. Az egyetem emiatt vonzóvá vált nagyon sok külföldi számára.

A Lex CEU törvény előírja, hogy a „kettős identitás” miatt az Egyesült Államokban (mivel EU-n kívüli ország) is kell működnie egy kampusznak és képzésnek. Azonban ez óriás költséggel terhelné az egyetemet működtető alapítványt. A CEU a törvényre úgy reagált, hogy

ez a kitétel szükségtelen, mivel az semmilyen oktatási előnnyel nem járna.

Emiatt a CEU amerikai akkreditációs képzései veszélybe kerültek. A kormány egészen 2019 elejéig nem is volt hajlandó tárgyalni az egyetemmel. Éppen ezért az intézmény rektora Michael Ignatieff az egyesült államokbeli képzéseit, programjait Bécsbe költöztette.

.

 

A fordulat akkor következett be, amikor Manfred Weber Budapestre látogatott. Az Európai Néppárt csúcsjelöltje felajánlotta, hogy

a müncheni egyetem és a BMW beszállhatnak a CEU fenntartásába. Így lényegileg nem vonatkozna rá a lex CEU, hiszen, ha európai fenntartói is lesznek az egyetemnek, akkor már EU-s oktatási intézménynek számít.

A felfüggesztéses mizéria után Orbán Viktor levélben fordult Bajorország miniszterelnökéhez, ahol leszögezte:

nem fogja megakadályozni a CEU és a bajor intézmény együttműködését.

Azóta nem történt érdemi változás a CEU ügyében. A kormányzati kommunikáció is elhallgatott az egyetem tekintetében. Éppen ezért Szél Bernadett írásbeli kérdéssel fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, hogy megtudhassa kap-e jogi garanciát arra az egyetem, hogy továbbra is kiadhasson amerikai diplomákat.

Orbán Balázs, a miniszterelnök nevében úgy válaszolt, hogy

a Kormány Bajorország részvételét olyan bizalomerősítő lépésnek tekinti, amelynek nyomán kész megvizsgálni az Egyesült Államokban, Németországban és Magyarországon egyaránt elismert diplomák kiadásának lehetőségét.

A kormánypártok békülékenyebb hangvételét erősítette Kovács Zoltán szóvivő is, (korábban a CEU-n szerzett diplomát) aki a Reuters hírügynökség kérdésére úgy válaszolt, hogy a kormány álláspontja nem változott CEU-ügyben, ugyanakkor biztosan nem akadályozzák meg, hogy az egyetem együttműködjön Bajorországgal.

A Jobbik országgyűlési képviselője, Brenner Koloman szerint lehetséges, hogy a kormány csak időhúzásra játszik.

„Azt látom, hogy a néppárti ultimátum miatt a retorika enyhült… Úgy vélem ez csak egy átmeneti jegelése a CEU-ügynek, amely pontosan május 26-ig tart. A Fidesz átmeneti „önfelfüggesztése” csupán elodázta a döntést az intézmény ügyében”

– tette hozzá a Jobbik képviselője.

Koloman hozzátette, hogy a jelenlegi helyzetet nem értékeli meghátrálásnak a kormány részéről. A politikus szerint a kormány csak azért mutat ideiglenesen kompromisszumkészséget, mert jelenleg nem tudni, hogy maradhat-e az Európai Néppárt frakciójában a Fidesz.

Az LMP országgyűlési képviselője, Ungár Péter is egyetértett abban, hogy a kormány elsunnyogja az ügyet a májusi választásig. Éppen ezért az ellenzéki párt képviselője ismét írásbeli kérdéssel fordult a kormányhoz annak érdekében, hogy számoljon be arról, hogy milyen sors várhat az egyetemre. Ungár leszögezte: mihamarabb döntésre kell jutni, ugyanis ősszel már indulnának a következő tanév képzései.

Júniusban tárgyalja az Európai Bizottság a lex CEU-t | Alfahír

Az Európai Bizottság azt ígérte, hogy sürgősséggel tárgyalja majd a törvényt, ám erre végül csak az EP-választás után sor. A CEU rektora pár hónapja bejelentette, a CEU Bécsben folytatja.Mint ismert: Manfred Weber ajánlatott tett Orbán Viktornak, hogy pénzügyi segítséget szeretne nyújtani Bajorország a CEU-nak.