„…Menekülj, mielőtt elér az új világ! / Minden percet megkönnyezel / a szabad akarat letérdepel.”

„…Menekülj, mielőtt elér az új világ! / Minden percet megkönnyezel / a szabad akarat letérdepel.”

Bemutatjuk az erdélyi Titán jubileumi nagylemezét.

A szászrégeni székhelyű csapat tavaly ünnepelte 15. születésnapját, amit sok-sok fellépéssel tettek emlékezetessé, nyáron (az azóta már megszűnt) Rock FM rádióban is vendégeskedtek, sőt, mivel egy albumnyi új daluk is született – az ilyenkor megszokottól eltérően – nem egy karrier-összegző válogatás kiadvánnyal, hanem az ezeket tartalmazó nagylemezzel jelentkeztek, amit idén január végén tették közkinccsé.

 


 A 15 év Titán címen kijött teljes lemezanyag megjelenése előtt néhány dalt már publikált a portálunkon majd’ két éve bemutatkozott erdélyi együttes a legnagyobb videómegosztón is, így ezek már jó ismerősként köszöntek vissza:

!(youtube-video://TNNKSIduwG8)

 Elsőként, tavaly májusban a rajongókhoz, barátokhoz, a zenekart segítőkhöz szóló himnikus, monumentális refrénnel bíró Mementó érkezett, amit egy fél tucat állomásos médiaturnéval népszerűsítettek, és amihez a Titán házi útifilm-archívumából összeállított szöveges videó is készült.

Majd a Mátyás emlékév alkalmából, kimondottan a Hunyad Megyei Magyar Napok felkérésére íródott – a banda keményebb (hard rockosabb) zenei oldalát felvillantó – Holló király című dalt ismerhette meg a közönség egy fekete-fehér kisfilm képében, melynek fókuszába a Baróthi Ádám képzőművész által készített alumínium plakett került.

!(youtube-video://fXw35fN0e4k)

A december az ünnepi hangulatban fogant, letisztult (számomra szólójában picit a Mike Varney-féle gitárhősöket is megidéző) Legyen mennyből az angyal karácsonyi dalt hozta el, és ami akár a korábbi Ha otthon leszel ikertestvére is lehetne.

!(youtube-video://xkMtX8iiU4U)

 Idén pedig, legfrissebb kisfilmként, az anyag harmadik tételét, a szintén lírai – szeretetben, szerelemben úszó, vonóshangzással is színezett – Hány év tel el? gyönyörű nótát mutatták be. A videóhoz Carlos Lascano készített látványos animációt.

!(youtube-video://UGDAjhF4kBc)

 Hogy visszakanyarodjak a lemez legelejéhez, már a kezdés is szimpatikus, a középtempós, pazar gitár-billentyű-basszusgitár összjátékot (nem csak itt) felmutató Őseink útján kellőképpen megadja a hangulatot az előttünk álló háromnegyed órához. Ezt a szintén dallamgazdag, kellemesen gördülő, pozitív gondolatokat közvetítő Szárnyakat! nóta követi.

Újabb ismerősként, a másfél évtizede született, a zenekar Titánium I. lemezén először megjelent, az eddigieknél jóval tempósabb, lábdobogtató, harapósabb és karcosabb gitárjátékot felmutató Másé a világ is felcsendül, ami áthangszerelve került rögzítésre.

15 év Titán

 A zaklatott témákból építkező, misztikus szintetizátorhangokkal árnyalt, keleties Tűzvarázs a pécskai Szent Iván éji tűzugrás hivatalos dala volt 2017-ben, és ezt a nótát is sikerült egy megadallamos refrénnel, illetve gitárszólóval felvértezni.  

Az Új világ elgondolkodtató mondanivalójával, és (ellenpontként) az egy az egyben a nyolcvanas évek pophangzását megidéző, (már-már zavarba ejtően retrós) billentyűs témáival üt nagyot, de nálam még ezt is übereli az előtte felhangzó óó-zós Őrzöm az éjszakát, ami mind zenéjében, mind szövegében egy – a stílus aranykorát száz százalékig felelevenítő – bődületes klasszikus AOR sláger. Ha más nem, legalább ez a nóta jusson már el valahogy a rádiókig!

A lemezt az eleinte lecsendesülve hömpölygő, de a végére megnyíló, kissé fanyar sorokat megéneklő Álarcok zárja.

 

 A dalok zenéjét és szövegét Szabó Előd énekes jegyzi, a hangszerelést, a régi gitáros barát Robert Brai végezte. A lemez hangmérnöke Rozgonyi Péter volt, a stúdiós munkák nála, a R27 Stúdióban készültek.

A jubileumi Titán album őszinte, szívből jövő – zenéjében és szövegében az időtálló értéket, egészséges nemzeti öntudatot, hagyománytiszteletet, és a minőségi szórakoztatást egyaránt ötvöző – 11 száma ritka nagy kincs a mai világban. Méltó folytatása a két évvel ezelőtti Égig érő fák lemeznek (és szerves része a zenekar eddigi munkásságának), egy újabb kihagyhatatlan hallgatni való a magyar nyelven megszólaló, minőségi (pop)rock-ot, AOR-t szeretőknek. Egyetlen negatívuma van, csak online elérhető, pedig igazán megérdemelne fizikai hanghordozós megjelenést is!