Tiborcz beköltözött a szomszédba, megváltoztatták a parkolási rendet a Japán Nagykövetségnél

Tiborcz beköltözött a szomszédba, megváltoztatták a parkolási rendet a Japán Nagykövetségnél

Így kell leégetnünk hazánkat Orbán Viktor veje miatt egy másik ország diplomáciája előtt.

A Népszava arról ír, hogy február 7-én a budapesti Japán Nagykövetség oldalára egy üzenet került, amin arról tájékoztatták a hozzájuk érkezőket, hogy kevés náluk a parkolóhely, ezért jobb, ha látogatóik taxival vagy tömegközlekedéssel érkeznek.

A követség egy térképet is mellékelt a látogatóknak, arról, hogy a 156-os busz végállomásától hogyan juthatnak el gyalogosan a XII. kerületi épületig.

A Népszava szerint korábban a nagykövetség használhatta a képviselet melletti kis zsákutca végében lévő parkolót.

Ide csak a követségi dolgozóknak volt behajtási engedélyük, majd a helyzet azután változott meg, hogy a szomszédba költözött Orbán Viktor veje, Tiborcz István, aki az Átlátszó szerint még 2017 júniusában vásárolt ott egy luxusvillát.

A beköltözés előtti munkálatok során újították fel az épülethez tartozó, az addigi követségi parkolóra nyíló oldalsó bejáratot is. A házhoz tartozó garázsba, parkolóba nem innen állnak be a tulajdonosok, az oldalsó bejáratot és a kis utcát csak vendégeik használják – írja a lap.

A Népszava úgy értesült, hogy a Tiborczékhoz érkező vendégek rendszeresen azt a parkolóhelyet kezdték használni, ahol korábban a nagykövetségre érkezők, ott dolgozók tették le autóikat. 

A lap szintén tudni véli, hogy az ügyben a nagykövetség levelet küldött a Külügyminisztériumnak. Hogy erre milyen válasz érkezett, azt még nem tudni, de a levél benyújtása után, a Népszava információi szerint - idén január végén - a XII. kerületi kis zsákutcában három „várakozni tilos” táblát szereltek fel. Méghozzá úgy, hogy a japán nagykövetség oldalára teljes várakozási tilalom vonatkozik.

A Népszava érdeklődésére a Japán Nagykövetség azt közölte, hogy hivatalból kötelesek tájékoztatni Külügyminisztériumot minden olyan ügyben, amely érinti a képviseletet, és ezúttal is ennek megfelelően jártak el. A követség válaszában felhívta a figyelmet, hogy képviseletük bejáratához vezető útszakasz közútnak minősül, a jelzőtáblák cseréjével kapcsolatban pedig a kerületi önkormányzat tájékoztatta őket.

„A Nagykövetség kiépített parkolóval rendelkezik a követség területén belül, így a közúton található parkolóhelyek elérhetőségével, illetve használatával kapcsolatosan különösebb változást a mindennapokban nem tapasztalt”

 – írták diplomatikus válaszukban.

A Népszavának a Budapest Közút Zrt. megerősítette, hogy a kis utca forgalmi rendjét „lakossági megkeresésre”, tavaly októberben vizsgálták felül. A cég szerint nem számít egyedinek a forgalmi rend ilyen és ehhez hasonló változtatása.