Fellebbez Semenya a Sportdöntőbíróság ítélete ellen

.

Fellebbez Caster Semenya a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) azon ítélete ellen, mely szerint helyben hagyta a Nemzetközi Atlétikai Szövetség azon szabályozását, amely szerint a túlzottan magas tesztoszteronszinttel rendelkező sportolónők csak úgy versenyezhetnének, ha gyógyszerekkel lecsökkentik a hormonszintjüket.

Mint ismert, a regula ellen Caster Semenya pert indított. A dél-afrikaiak kétszeres olimpiai bajnok futója hiperandrogenizmussal született, ennek köszönhetően a tesztoszteronszintje jóval magasabb, mint a legtöbb nőnek és fejlettebb izomzattal is rendelkeznek.

A CAS indoklása szerint "a szabályozás diszkriminatív", ugyanakkor a vizsgált dokumentumok és bizonyítékok alapján

erre a diszkriminációra szükség van ahhoz, hogy a női atlétika érintett versenyszámainak igazságossága megmaradjon.

Tokozile Xasa, a Dél-afrikai Köztársaság sportminisztere hétfőn jelentette be, hogy szakértők meghallgatását követően döntött arról, hogy felkéri a fellebbezésre az ASA-t, amely eddig nem foglalt állást az ügyben. A politikus sürgetése annak tudható be, hogy a Svájci Szövetségi Bírósághoz május végéig lehet fellebbezni.

A legújabb szabályok értelmében, Semenya a jövőben már csak akkor futhat 800 vagy 1500 métert versenyen, ha gyógyszerekkel csökkenti tesztoszteronszintjét.

Nemet mondott az interszexuális sportolókra az atlétikai szövetség

A nemzetközi Sportdöntőbíróság helyben hagyta a Nemzetközi Atlétikai Szövetség azon szabályozását, amely szerint a túlzottan magas tesztoszteronszinttel rendelkező sportolónők csak úgy versenyezhetnének, ha gyógyszerekkel lecsökkentik a hormonszintjüket. Mint ismert, a regula ellen Caster Semenya pert indított. A dél-afrikaiak kétszeres olimpiai bajnok futója hiperandrogenizmussal született, ennek köszönhetően a tesztoszteronszintje jóval magasabb, mint a legtöbb nőnek és fejlettebb izomzattal is rendelkeznek.