A Jobbik azonnali kilakoltatási moratóriumot követel

A Jobbik azonnali kilakoltatási moratóriumot követel

Mi Várunk néven hirdetett otthonteremtési programot a Jobbik.

Ma a kormánypárti padsorok üressége mellett zajlott le a devizahiteleseket érintő, tulajdonképpen napirend előtti vita a Házban – tájékoztatta a sajtót Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke.

A politikus elmondta, hogy pártja a bankok elszámoltatását célzó hatpontos csomagjától várja azt az átfogó megoldást, aminek hiánya tömeges kilakoltatásokhoz vezetett az elmúlt években.

A Jobbik ennek értelmében azonnali kilakoltatási moratóriumot követel a probléma megoldásáig, valamint egy részleges végrehajtási moratóriumot is jellemzően a devizahiteles ügyekre visszavezetve.

Az ellenzéki párt azzal a javaslattal fordul a kormány felé, hogy az mondja fel az EBRD-vel kötött paktumát, hiszen, mikor megígérte a szervezetnek, hogy a kereskedelmi bankokra nem ró terheket a károsultak helyzetének rendezése érdekében, lemondott saját döntési jogköreiről.

Ezen felül a közteherviselés nevében a korábbi szintre emelnék a banki ágazati különadót, továbbá visszavezetnék a hitelintézeti járulékot is.

A képviselő halaszthatatlannak tartja az áthárítások felszámolását, legyen szó tranzakciós illeték áthárításáról vagy bármilyen egyéb beépített formáról, a probléma teljes megoldását emellett továbbra is csak a hitelek felvételkori árfolyamon történő forintosítása mellett tartják elképzelhetőnek.

Z. Kárpát Dániel színezettől függetlenül vádol 2006 óta minden regnáló magyar kormányt, amik hozzájárultak ehhez a nemzetgazdasági, szociológiai katasztrófahelyzethez, vagy a szellem palackból való kiengedésével vagy azáltal, hogy engedték elszaporodni a hiteleket.

A Jobbik kidolgozta a „Mi Várunk” otthonteremtési programját, ami egy átfogó bérlakásépítési, otthonteremtési koncepciót takar. Ettől várják a kivándorlási spirál lassulását és az idegen munkások tömeges importjának visszaszorulását.

A képviselő úgy gondolja, hogy a választók csak olyan erőktől várhatnak hiteles megoldásokat, akik nem játszottak szerepet a fent említett elképesztő ügyekben, és akiktől joggal elvárható, hogy tiszta lappal tudják elkezdeni a problémák felszámolását.

EP-választás: Mit kínál a Jobbik? (2019-05-17)

Z. Kárpát Dániel sajtótájékoztatója (2019-05-17)