Egy fotó többet mond minden szónál: ennyire érdekli a Fideszt az utcára kerülő magyar gyermekek sorsa

Egy fotó többet mond minden szónál: ennyire érdekli a Fideszt az utcára kerülő magyar gyermekek sorsa

Rendkívüli ülést hívattak össze az ellenzéki pártok, hogy a gyermekes családok kilakoltatásának meggátolásáról szóló törvénytervezetről tárgyaljon az Országgyűlés. A Fideszt tökéletesen hidegen hagyta több ezer magyar család utcára kerülése, Gyurcsány Ferenc pedig arra használta a grátiszba kapott szereplési lehetőséget, hogy az "Európai Egyesült Államokról" beszéljen, egy szóval sem érintve a bajba került tízezreket. 

Az ülésen egyetlen kormánypárti képviselő sem jelent meg, így a javaslat napirendre sem kerülhetett, csupán az ellenzéki napirend előtti felszólalások hangozhattak el. 

Egy dunaújvárosnyi ember az utcán 

 

"Elég volt abból, hogy saját hatalmi tobzódása és saját családjának gazdagítása fontosabb a miniszterelnöknek, mint a magyar emberek sorsa"

 - mondta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke. A politikus szerint május 26-án az emberek megüzenhetik a hatalomnak, nekik is elegük van ebből az arroganciából. A szocialisták szociális bérlakás programot indítanának, hogy enyhítsék azt a lakhatási válságot, amelynek eredményeképpen egy fiatal házaspárnak ma 15 évet kell dolgoznia, hogy bármilyen otthon megteremtéséről álmodhassanak. 

Szabó Tímea "gyomorforgatónak" nevezte, hogy a kormánypárti képviselők nem jöttek el egy olyan ülésre, ahol 

"arról kellett volna számot adniuk, hogyan engedhetik meg, hogy négy-öt éves gyerekek az utcára kerüljenek."

Kilenc év fideszes kormányzás után még mindig tízezreket fenyeget a kilakoltatás réme, és egymillió embert érintenek a végrehajtások – mutatott rá a Párbeszéd frakcióvezetője. Hogy kiktől orozták el az otthonukat, arra több, megrendítő példát is hozott:

  • egy baleset miatt kómába esett 12 éves kislány és édesanyja, aki a gyalázatosan alacsony otthonápolási díj miatt nem tudta fizetni a törlesztőrészleteket. 
  • Egy idős asszony, aki nyitott gerinccel született, epilepsziában szenvedő fiát gondozza, és éppen a műtétre vett fel hitelt, ám miután férje elhagyta, nem tudta azt visszafizetni. 
  • Egy idős, rokkant asszony és párja, akik 3 millió forint kölcsönt vettek fel, és 1,5 millió visszafizetése után még 13 millióval tartoznak a bank szerint. 

A politikus felelevenítette, hogy egy kilakoltatás előtt álló kilenc gyermekes édesanyának Orbán Viktor mindössze "kitartást és sok szerencsét" kívánt. 

"Hát miniszterelnök, hát ember az ilyen?!"

 - tette fel a kérdést Szabó. 

A képviselő szerint nem segítség az a végtörlesztés, amely csak a jómódú családoknak segített, az a forintosítás, amely után háromszorosára ugrottak a tőketartozások, és az az eszközkezelő, amely mindenféle indoklás nélkül utasítja vissza a magyar családokat. Hozzátette:

„Az utóbbi években 40.000 embertől vették el az otthonát, egy dunaújvárosnyi ember került az utcára”

 - mutatott rá. 

Épp csak utánuk nem köpnek

Az LMP-s Csárdi Antal döbbenetesnek nevezte, hogy 

"a Fidesz-KDNP szövetség hátat fordít, épp csak utána nem köp azoknak a családoknak, akik anyagi nehézségekkel kell, hogy szembenézzenek." 

A politikus emlékeztetett:  Orbán "kitartást" kívánó levele ugyanazon a napon került napvilágra, mint az a hír, hogy a kormányfő veje, Tibocz István 30 milliárdos vagyonával bekerült a száz leggazdagabb magyar közé. 

"Ez a két hír így párhuzamosan tökéletesen bemutatja a kőkemény magyar valóságot."

 - mutatott rá a politikus. 

"A családok évében a családbarát kormány 3212 családot, tízezer embert tett az utcára."

 - tette hozzá. 

Árokba rúgdosva

"Vádolom a kormányt a magyar jövendő elárulásával"

 - fordult a kormánypárti padsorok felé  Z. Kárpát Dániel, "gyávának és férfiatlannak" nevezve a fideszes képviselők távolmaradását. 

"Orbán Viktor és kormánya nem csak az út szélén hagyta a szükséget szenvedő magyar családokat, de szisztematikusan berugdosta őket az árokba"

 - mutatott rá. 

A Jobbik alelnöke ismertette pártjának hat pontos banki elszámoltatási javaslatát, amely "teljes körű garanciát jelent a károsultak megsegítésére."

  • Azonnali kilakoltatási moratórium nem csak a kisgyermekes családok, hanem minden bajba jutott ember részére. 
  • A bankokkal kötött paktum felbontása, amelyben a kormány vállalta, hogy nem rak több terhet a pénzintézetekre. 
  • A banki ágazati különadó visszaemelése, hogy a bankokat is bevonják a közteherviselésbe. 
  • A hitelintézeti járulék emelése. 
  • A tranzakciós illeték, és a terhek banki áthárításának minden módjának eltörlése. 
  • A devizahitelek felvételkori árfolyamon való forintosítása. 

Hozzátette: a Jobbik "A mi várunk" címmel otthonteremtési, bérlakás-építési programot is alkotott az egyre súlyosabb lakhatási válság kezelésére. 

Akit pont ugyanannyira érdekelt a téma, mint a Fideszt

A tömeges kilakoltatások megakadályozásának céljával összehívott rendkívüli ülésen Gyurcsány Ferenc is felszólalt. A DK elnöke (aki  a devizahitel-válság kialakulásának idején miniszterelnök volt)

egyetlen szót sem vesztegetett az utcára kerülő gyermekes családokra.

Helyette magasröptű eszmefuttatást hallhattunk tőle az Európai Egyesült Államok víziójáról, és az Európai Uniót szétzilálni akaró populisták elleni küzdelem fontosságáról.