Az osztrák kormányt bedöntő botrány Orbánt is elérheti, összehívják a Nemzetbiztonsági Bizottságot

Heinz-Cristian Strache és Orbán Viktor
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A Jobbik péntek délelőttre összehívta a Nemzetbiztonsági Bizottságot, közölte Mirkóczki Ádám, a testület elnöke.

A jobbikos politikus keddi közleményében azt írta,

„Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának elnökeként péntek délelőttre rendkívüli bizottsági ülést hívtam össze, hogy megvizsgáljuk a Strache-botrány magyar vonatkozású szálait. Heinz-Cristian Strache a kiszivárgott videófelvételen többek között orosz befolyásról beszél, valamint „isteníti” Orbán Viktor sajtószabadságot korlátozó intézkedéseit.” 

Mirkóczki szerint a felvételen elhangzottak lehetséges nemzetbiztonsági kockázatokat is felvetnek Magyarországra nézve, ezért van szükség a bizottság összehívására.

Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárról, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetőjéről múlt hét pénteken jelent meg egy rejtett kamerás felvétel, amin egy magát orosz oligarchának kiadó nővel arról beszél, hogy ha az oroszok megveszik neki a legnagyobb osztrák lapot, akkor később ezért győztes közbeszerzéseket irányíthat feléjük. A beszélgetés során Orbán Viktor is szóba került, a botrány miatt Ausztriában előrehozott választások lesznek. A magyar kormány nem reagált az ügyre.