Ezért éri meg: az ukrán vendégmunkás nem nyafog, és elvan a minimálbéren is

munkások

Az ATV Start műsorában Dávid Ferenc közgazdász, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) volt főtitkára beszélt az ukrajnai vendégmunkásokról.

Itt a hivatalos beismerés: a kormány hivatalos programja, hogy a magyarok örökké alacsony bérért dolgozzanak

Aki az elmúlt kilenc évben ezt a meccset nézte, annak egyre világosabb, hogy a Fidesz a plakátokra felírt erős és büszke ország helyett egy 93.000 négyzetkilométeres, bérrabszolgák lakta összeszerelőcsarnokot épít az idegen nagytőkének. Ezt az ellenzéki pártok, különösen a Jobbik számos alkalommal a fejükre is olvasta.

Nyilvánvaló módon, ő egészen másként látja a vendégmunkások helyzetét, mint az a magyar munkavállaló, akinek a bérét lenyomja az olcsó, keletről érkező munkaerő.

Szerinte nem kell azon fennakadni, hogy

csak tavaly 263 ezer külföldi munkavállaló volt Magyarországon,

 hiszen Magyarországon munkaerő-piaci probléma van, melynek okai a nők 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjba vonulás lehetősége, az elvándorlás és a szétvert alap- és szakmai képzés.

Dávid Ferenc elmondta, hogy

Ukrajnából a háborús övezetből jönnek hozzánk az emberek, hiszen számukra nálunk sokkal jobbak az életkörülmények, a munkakörülmények, sőt a fizetés is, mert míg nálunk a minimálbér 430 euró, addig Ukrajnában mindössze 130-140 eurót kapnak,

és ezért már megéri nekik átjönni. Hozzátette: szükség is van rájuk, hiszen Magyarországról elment félmillió munkavállaló, és a vállalkozóknak szüksége van munkaerőre.

Beszélt az ukránok előnyéről is:

"vannak nyelvi problémák, ezért nem lehet őket szakszervezetekbe tömöríteni, de 'nem nyafognak' ha túlórázni kell, minimálbérért alkalmazhatóak, tehát olcsó munkaerők"

– sorolta.

Fogalmuk sincs az önkormányzatoknak, hogy honnan jönnek az idegenek a városaikba, és mennyien vannak | Alfahír

Az elmúlt hónapok tapasztalatai szerint hiába érkeznek a magyar kormány aktív asszisztálása és anyagi támogatása mellett keleti vendégmunkások tömegei Magyarországra, a számukra új otthont kínáló települések önkormányzatai arról sem rendelkeznek információkkal, hogy pontosan hányan, és kik érkeztek hozzájuk. Pedig nem ártana tudniuk róla, hogy a százalékokban mérhető hirtelen népességnövekedések mögött pontosan mi húzódik meg.