Ezrek tüntettek az MTA mellett, a magyar tudományos élet bedarálása ellen

Ezrek tüntettek az MTA mellett, a magyar tudományos élet bedarálása ellen

Szabadságot a tudománynak címen zajlott több ezres tüntetés a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) mellett azt követően, hogy a kormányzat az EP-választás után újult erővel indított támadást az intézmény függetlenségével szemben.

A demonstráció délután kettő órakor kezdődött a Fővám téren, a szervező ezúttal is az Akadémiai Dolgozók Fóruma volt. A tüntetők a Corvinus egyetemtől vonultak át az MTA Széchenyi téri székházához, több helyszínt is érintve. A szervezők Facebook-eseményükben azt írták,

Palkovics miniszter olyan törvénytervezetet készít elő, amely az MTA közgyűlési határozatainak ellenére önkényesen, szakmai indokok nélkül szakítaná el az Akadémia kutatóhálózatát, az akadémiai vagyont pedig de facto államosítaná.

A kutatók szerint ez rablás, a szellemi és anyagi erőforrások kisajátítása. Azt írták, a minisztérium a kutatóintézeteket új intézményhálózatba terelné, amely kormányzati többségű irányítótestület vezetése alatt működne a jövőben. Ez a lépés a mindenkori kormánytól független akadémiai kutatóhálózat és egyben az autonóm kutatási tevékenység végét jelenti Magyarországon.

A demonstrációról élőben jelentkezett be Brenner Koloman jobbikos parlamenti képviselő, egyetemi docens, az ellenzéki párt oktatási szakpolitikusa. Ő videójában arról beszélt, hogy az MTA esetében tapasztalt folyamat a Fidesz „tudás- és értelmiségellenes politikájának” szerves része, de a képviselő szerint valójában az uniós forrásokat akarják az MTA-n keresztül megszerezni maguknak.

„Az elmúlt években bekövetkezett kivéreztetése a magyar egyetemi világnak, illetve az, hogy a magyar tudományos kutatást teljesen ellehetetlenítik, nagyon szomorú végkifejletéhez közeledik” – fogalmazott.

A tüntetés békésen lezajlott.