Őrjöngő román tömeg ünnepel a magyar hősök sírja felett, a csendben imádkozó magyarokat elkergették

Őrjöngő román tömeg ünnepel a magyar hősök sírja felett, a csendben imádkozó magyarokat elkergették

Élőlánccal akarták megakadályozni az úzvölgyi magyar katonatemető meggyalázását, de a feldühödött román tömeg betört a temetőbe, és birtokba vette azt.

A temetőben az 1916-os első világháborús román betörés során elesett osztrák-magyar és német katonák, illetve a második világégés vége felé, 1944 nyarán-őszén hősi halált halt katonák nyugszanak. Az emlékhely Hargita és Bákó megye határán fekszik, ám mindeddig az előbbihez tartozott. A Bákó megyei Dărmănești azonban nemrégiben törvénytelenül kisajátította a temető területét,

így lehetőségük nyílt arra, hogy ott román katonai emlékhelyet alakítsanak ki. 

Magyar katonatemetőre tennék rá kezüket a románok | Alfahír

Román emlékhellyé tennék az úz-völgyi magyar katonatemetőt - derül ki a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület felhívásából, amelyet az IttHon.ma erdélyi magyar portál tett közzé. A temetőben az 1916-os első világháborús román betörés során elesett osztrák-magyar és német katonák, illetve a második világégés vége felé, 1944 nyarán-őszén hősi halált harc katonák nyugszanak.

A terv hatalmas felháborodást váltott ki Erdély-szerte. Az emlékhely avatására ma, a román hősök napja alkalmából került sor. A magyar többségű Kovászna Megye tanácsa tiltakozásképpen kihelyezett ülést hirdetett mára a temetőbe, amelyet élőlánccal vettek körbe, a csíkszentmártoni polgármester pedig lezáratta a kapuit. 

A Székelyhon tudósítása szerint a rendezvényre  nagy számban érkeztek románok is, akik feldühödve szembesültek a zárt kapukkal és a magyar élőlánccal. A tömeg magyarellenes jelszavakat skandált, majd a rendőrök asszisztálása mellett betörtek a temetőbe, ahol ámokfutásba kezdtek. Kitépték az újonnan odahelyezett román kőkeresztek mellé állított magyar mogyorófakereszteket, 

és nekiestek a csendes imádkozással tiltakozó magyaroknak is. 

Meg nem erősített információk szerint egy idős néninek kővel törték be a fejét. A magyarok nagy része eltávozott a helyszínről, míg a románok fékevesztetten ünnepelnek a magyar hősök sírja felett.

Mindeközben Áder János köztársasági elnök a klímaváltozásról tart előadást 30 kilométerrel arrébb, Csíkszeredában...