Mészáros Lőrinc 1290 hektár földet vásárolt Erdélyben, egy holland strómanon keresztül

Mészáros Lőrinc

A 24.hu írta meg, hogy a dollármilliárdos Mészáros Lőrinc (magyarországi) agrárbirodalmát összefogó Talentis Agro Zrt. idén 100 százalékos tulajdonrészt szerzett a Bihar megyei Margittán (Marghita) bejegyzett Farmland Development Srl-ben. A romániai közlöny január 29-én arról tájékoztatott, hogy a Talentis Agro 8,35 millió euróért, durván 2,7 milliárd forintért vette meg a 24,6 millió lej (körülbelül 5,2 millió euró) jegyzett tőkéjű Farmland Development Srl-t.

A Farmlandot holland földspekulánsok alapították még 2015-ben, mindössze a kötelező minimummal, 200 lej (körülbelül 13 ezer forint) jegyzett tőkével, azonban ennyi idő alatt is összeszedtek 1290 hektárt (körülbelül 5,2 millió eurót fizetve érte).

Az ügylet kapcsán felmerült, hogy Mészárosék eleve egy lépéssel előrébb gondolkodtak, és ők kerestek egy olyan holland strómant a földvásárlásra, aki nem szúr szemet Romániában (a román termőföldek 40 százaléka külföldi kézben van, és sok földtulajdonos holland) - így Orbán Viktor strómanjának elég volt egy céget megvásárolnia.

A 24.hu egyébként azt írja, hogyha Mészárosék holnap eladnák az Arad és Bihar megyékben megszerzett termőföldjeiket, akkor legalább egy 1-1,5 millió eurót kaszálnának az üzleten.