Puzsér elérte, hogy a baloldali vita a zöldprogramról szóljon

Partizán

Rengetegen gyűltek össze a Vasas székházában, a tömött teremben mindenki arra készül, hogy az őszi választásokon leváltsák Tarlós Istvánt a főpolgármesteri székből. A baloldali pártok jelenleg három jelölttel rukkoltak elő, így Kálmán Olga függetlenként, a Demokratikus Koalíció támogatásával, Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd jelöltje és Kerpel-Fronius Gábor a Momentumtól szállnak vitába a Partizán előválasztási vitáján.

Kövesse velünk a közvetítést!

A Momentum jelöltje mindenkinek szövetséget ajánl

Kerpel-Fronius Gábor szerint most nem a legnépszerűbb arcot kell megtalálni, hanem azt az embert, aki le fogja győzni ősszel a Fideszt. Ő azért alkalmas erre elmondása szerint, mert egyaránt szövetséget nyújt a Fidesz-árváknak, az LMP-szimpatizánsoknak és a baloldaliaknak is.

K.O.: "Most láthatták, hogy nemcsak kérdezni tudok"

Kálmán Olga egy anekdotán keresztül magyarázta el, hogy miért lenne megfelelő kihívója Tarlós Istvánnak. Újságíróként több tízezer szakemberrel beszélgetett karrierje során, és ez a tapasztalat segíteni fogja abban, hogy jól végezze a munkáját, ha győz.

"Volt, hogy egy nénit a 8. emeleti lakása ablakából kellett visszahúzni"

Karácsony Gergely szerint történelmet írnak most azzal, hogy kulturáltan leültek vitatkozni. Elmesélte, hogy volt olyan, hogy egy nénit a 8. emeleti lakásának ablakából kellett visszahúzni, a kutyáját már kidobta, volt, hogy megfenyegettek embereket, hogy tudják a gyerekük melyik oviba jár… látott ő már sok mindent. Hosszú ideje készül erre a feladatra, és amit a kerületi vezetésből tanult, azt szeretné a város szolgálatába állítani.

Nem alakítaná át az iparűzési adó rendszerét Budapestnek Karácsony Gergely, aki szerint az elosztással ugyan van probléma, de azok magasabb rendű jogszabályok annál, hogy egy főpolgármester befolyásolhassa. Kálmán Olga megpróbálná az elosztási rendszert igazságosabbá tenni, de arra nem volt idő, hogy elmondja, hogyan.

Műanyagmentes fesztivál Budapesten?

Kálmán Olga amellett, hogy az önkormányzati intézményekben példát mutatna azzal, hogy eltüntetné a műanyag poharakat az automaták mellől egy műanyagmentes fesztivált is megálmodott.

Kerpel-Fronius Gábor panelban lakik

A panelprogram újraindításával tenné élhetőbbé a lakótelepeket Kálmán Olga. Kerpel-Fronius Gábor, aki viszont panelban is él azt hangsúlyozta, hogy ez nemcsak pénzkérdés: a közösségi tereket is meg kell tölteni tartalommal. Karácsony Gergely egyetértett, példát is hozott Zuglóból, ahol segítséget nyújtanak az üres önkormányzati helyiségek kiadásával.

Parázsvita Kálmán Olga és Karácsony között

Gulyás Márton megkérdezte Kálmán Olgától, hogy jelenleg ő mitől jobb, mint az a Fidesz, akit anno kritizált, hogy program nélkül indult neki a kampánynak. Kálmán Olga szerint neki van programja, aminek az alapvetéseit osztotta meg, mert egyeztetni akar mindenkivel. Gulyás szerint ezek az alapvetések is olyanok, amikből négyből háromra nincs ráhatása egy főpolgármesternek.

Kálmán Olga örül, hogy nem volt még városvezető, mert nem kell magyarázkodnia amiatt, hogy milyen egyezségek köttettek mellette, fölötte, alatta. A nézők reakciójából ezt egy szúrásnak vélték Karácsony felé.

Aki gyorsan visszaadta:

„Aki egy hónapja még nem tudta, hogy főpolgármester lesz, az hogyan fog a négy hónap múlva esedékes választásra felkészülni?”

Kálmán Olga kontrázott:

„Nagyon díjazom azt, aki egy éven belül akart már lenni kerületi polgármester, miniszterelnök, főpolgármester...”

Kálmán Olga: Nem a véleményem, hanem a körülmények változtak

Nem változott meg a véleményem és a korábbi nézetem - ezt válaszolta Kálmán Olga arra a kérdésre, hogy miért indult el mégis a főpolgármesteri tisztségért. Korábban azt mondta, hogy esze ágában sincs ringbe szállni, mert a kormánypártok miatt nem tud érdemi változtatást elérni egy ellenzéki politikus. A DK jelöltje szerint a májusi EP-választáson világossá vált, hogy az ellenzék együttműködéssel legyűrheti a Fideszt és a Közgyűlésben is többséget szerezhet, amely viszont már jóval nagyobb mozgásteret biztosít. "Újat akarnak, itt vagyok" - zárta válaszát.

Karácsony főpolgármesterként is kamatoztatná parkolással kapcsolatos tapasztalatait

Karácsony Gergely szerint mostanára sikerült leszámolnia Zuglóban a helyi Fidesz-MSZP-koalíció által képviselt parkolási maffiával és ezeket a tapasztalatokat a főváros élén is kamatoztatná.

Néha együtt kell működni az ország érdekében

Kerpel-Fronius Gábor készült a ferencvárosi jelöltállítással kapcsolatos kérdésre, amely úgy szólt, hogy miért nem a parkolási maffia ügyeit feltáró Baranyai Krisztina mögé állt be a Momentum. Szerinte ez egy helyi ügy, ő személy szerint el tudná képzelni, hogy együtt dolgozzon vele, ha megválasztják. Annak ellenére, hogy a Momentum az óbaloldal és a Fidesz ellenében jött létre, de ennek ellenére néha muszáj lesz az ország és a város érdekében együttműködni velük. 

Azokat is kell képviselni, akik a világ vége miatt és azokat is, akik a hónap vége miatt aggódnak

"Én nem pártokat képviselek, hanem pártokat is"

-mondta Kálmán Olga, aki úgy véli, hogy a budapesti főpolgármester mindenkit képvisel, ugyanis nincs baloldali vagy jobboldali légszennyezettség, csak légszennyezettség van.

„Sokfélék vagyunk, de egy főpolgármester nem különbséget tesz, hanem ügyekért harcol.”

Kerpel-Fronius Gábor a „vízió, átláthatóság, együttműködés, könyörületesség” elve alapján vezetné a várost.

Karácsony zöld politikusnak vallja magát, de úgy véli, hogy

"azokat is képviselni kell, akik a világ vége miatt és azokat is, akik a hónap vége miatt aggódnak."

Karácsony Gergely: majdnem mindegy, hogy ki lesz közülünk a győztes

Az MSZP-P főpolgármester-jelöltjének is feltűnhetett, hogy rengeteg az átfedés a programpontok között. A kérdés egyébként arra irányult, hogy beállna-e a másik jelölt mögé, ha nem ő nyeri az előválasztást.