Dübörög a gazdaság: a lakosság kétharmadának nincs megtakarítása

.

Még mindig alacsony a magyar bérek szintje a gazdaság növekedésének mértékéhez képest, és egyáltalán nem növekszik olyan ütemben, mint a régiónk más országaiban - derül ki a Friedrich Ebert Stiftung magyarországi és régiós bérfelzárkózásról szóló konferenciáján.

A szervezet szerint a szakszervezeteknek volna lehetősége felszólalni a további béremelésért a vállalatvezetőknél, ám többen sem mernek, mert féltik a munkahelyüket. 

A kutatás szerint a magyarok többségének nincs semmilyen megtakarítása, ezért nem mer kockáztatni a jobb feltételek követelésével. A legtöbb embernek 1-2 hónapra sem tudna nélkülözni.  Magyarországon jelenleg az emberek 34%-ának van megtakarítása, azaz nagyjából legalább 300 ezer forintnyi félretett pénze. 

Ennek az egyik legfőbb oka a magyarországi munkabérek színvonala, ami egyébként az elmúlt években folyamatosan emelkedett, azonban közép-kelet-európai összehasonlításban közel sem annyira, mint a régió más országaiban. És egyáltalán nem olyan mértékben, mint amennyire az ország gazdasági növekedése ennek teret adott volna.

Most akkor mekkora is a bérnövekedés? | Alfahír

A bérfelzárkózás okai és következményei címmel rendezett konferenciát a Magyar Közgazdasági Társaság, melyen a kormány képviseletén túl elismert szakemberek értékelték az utóbbi idők bérpolitikáját.