Kövér László nem akar Orbán-szobrot állítani

""

Személyesen dobta vissza Kövér László az egyik, a 2020-as költségvetési törvényjavaslathoz benyújtott jobbikos módosítót. A házelnök arra hivatkozva nyúlt a ritkán alkalmazott eszközhöz, hogy a javaslat sérti az Országgyűlés tekintélyét.

Az egykori KISZ-titkárt Jakab Péter indítványa sarkallta cselekvésre. A Jobbik frakcióvezetője a Miniszterelnöki Kabinetiroda kommunikációs költségvetéséből csoportosított volna át százezer forintot, hogy abból a miniszterelnök felcsúti házánál Orbán Viktornak szobrot állítsanak.

Kövér Lászlót valószínűleg a jobbikos politikus módosítóhoz fűzött indoklása akasztotta ki, Jakab Péter ugyanis diktátornak nevezte Orbánt, akiről azért kell szobrot állítani, hogy bukása esetén legyen mit ledönteni:

"Minden bukott diktátornak jár a szobor, hogy később legyen mit ledönteni. A fenti költség biztosítása mindössze 100.000 Forint erejéig érintené közvetlenül a költségvetést. A megvalósításhoz szükséges fennmaradó összeg fedezése érdekében javasoljuk Mészáros Lőrinc, mint Orbán Viktor vagyonkezelője bevonását a projektbe, hogy a pénz ne legyen akadály a beruházásnál várhatóan megjelenő túlárazás esetén se."

 

A házelnök a parlament honlapjára feltöltött dokumentum alapján ezzel utasította el a jobbikos javaslatot:

"Tájékoztatom, hogy a Magyarország 2020. évi központi költségvetéséről szóló T/6322. számú törvényjavaslathoz T/6322/24. számon előterjesztett módosító javaslata az Országgyűlés tekintélyét sérti, ezért az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/201. (II. 24.) OGY határozat (a továbbiakban: HHSZ) 29. § (3) bekezdés b) pontjában biztosított jogomnál fogva az indítványt visszautasítom. Tájékoztatom, hogy döntésem ellen a HHSZ 29. § (4) bekezdése szerinti kérelem benyújtásával az Országgyűlés Igazságügyi bizottságához fordulhat."

0394_001.pdf
Jakab 2 -Orbán szobor.pdf