Orbán: Weber és Timmermans elbukott, ami jó hír Magyarországnak

Orbán: Weber és Timmermans elbukott, ami jó hír Magyarországnak

Az uniós klímatervre azt mondta, ha van pénz, van vállalás 2050-re is. A kormány nyitott rá.

Manfred Weber és Frans Timmermans elbukott, ami jó hír Magyarországnak, mert a magyar emberek nem akarták őket - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken újságíróknak a csütörtökön kezdődött brüsszeli EU-csúcsról szólva.

Az MTI összefoglalója szerint Orbán Viktor arról beszélt, a kormánya „Európában példátlan” támogatást kapott Magyarországon, és ezzel a támogatottsággal meg tudják akadályozni, hogy olyan vezetői legyenek az Európai Uniónak, „akik a bevándorlást pártfogolják”. Orbán Viktor vállalásként azt is megfogalmazta, hogy nem lesz olyan vezetője az uniónak, aki

„ne adná meg a tiszteletet Magyarországnak és a közép-európai országoknak”.

Szerinte a visegrádi országoknak „jó esélye” van fontos uniós posztra. A V4-eknek minden uniós pozícióra több, két-három jelöltje is van, és jó esélyünk van arra, hogy az egyeztetéseken kellő súllyal tudjuk képviselni a visegrádi csoportot - mondta. Konkrét neveket még nem mondott, ugyanis

„a nevek kimondásával azért kell ügyesen bánni", mert van, akinek növeli és van, akinek csökkenti az esélyeit a neve elhangzása”

- tette hozzá.

Orbán az uniós klímatervről: ha van pénz, akkor van vállalás 2050-re

Orbán Viktor kitért Magyarország klímacéljaira is, miután csütörtökön az uniós klímatervet, ami a felmelegedést okozó anyagok kibocsátásának nullára csökkentéséről szól és 2050-re klímasemlegessé tette volna az Európai Uniót, Lengyelország és Csehország mellett Magyarország sem szavazta meg. A kormányfő kijelentette:

Magyarországnak - a többi országgal együtt - vannak klímacélvállalásai. 2030-ig ezeket meg tudjuk valósítani, erre vannak terveink, és ezt meg tudjuk úgy tenni – „pénzünk is van hozzá” -, hogy a klímacélok elérése ne eredményezze a lakások rezsiköltségének növelését.

Hozzáfűzte: úgy tudjuk megvalósítani ezeket a célokat, hogy

„a klíma is javul, és a magyar családoknak sem kell több pénzt fizetni az energiáért.”

Orbán Viktor azt mondta: a javaslat az volt, hogy most menjenek tovább, és 2050-re is tegyenek vállalásokat.

A céllal egyetértünk, de amíg nem látjuk, hol van erre a pénz, addig nem vállaljuk - mondta. Szerinte, ha lesz pénz, ha az unió ehhez nyit forrásokat, és meg lehet valósítani a magyar energiarendszer korszerűsítését úgy, hogy a családoknak nem kell ezért többet fizetniük, akkor tudnak 2050-re vállalásokat tenni. „Nyitottak vagyunk, tárgyalni fogunk” - jelentette ki.