A Matolcsy György-féle Nemzeti Bank nem vizsgálja, hogy belső információk alapján vették-e ki pénzüket Matolcsy György gyerekei

A Matolcsy György-féle Nemzeti Bank nem vizsgálja, hogy belső információk alapján vették-e ki pénzüket Matolcsy György gyerekei

Egyben megnyugtatott mindenkit: a Nemzeti Bankban nem merült fel olyan információ, ami kivételes bánásmódra utalt volna.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője azonnali kérdésében arról érdeklődött Matolcsy Györgynél, hogy a Magyar Nemzeti Banknál folyik-e vizsgálat az NHB Bank bedőlése kapcsán. Ha igen, akkor tudni-e arról, hogy ki adta ki azon információkat, amelyek alapján a bankból Matolcsy hozzátartozói - konkrétan a gyerekei - kimenekítették a befektetéseiket.

"Ön, mint az MNB elnöke rendben találja-e azt, hogy egy olyan kereskedelmi bankból, amely elképesztő kiváltságokat, támogatásokat élvez az Magyar Nemzeti Bank részéről, a bedőlése előtti napokban az ön közeli hozzátartozói, vagyis gyermekei kiveszik az ott tartott értékeiket"

- tette fel a kérdést a jobbikos politikus.

Mirkóczki Ádám értékelése szerint ez kimeríti a bennfentes kereskedelem címét. 

"Azt gondolom, hogy önnek itt felelőssége és dolga van. Ön szerint rendben van-e az, hogy az ön családjához tartozó személyek élnek vissza olyan információkkal, amely során vagyonukat menteni tudják, míg mások tömegével bukják el a megtakarításaikat."

Mirkóczki emellett azt is szerette volna megtudni, hogy volt-e vagy tart-e vizsgálat az NHB Bank ügyében.

A Matolcsy-alapítványok cége is jókor lépett le az bedőlő NHB-tól | Alfahír

Épp 12 nappal azelőtt nyitott új számlát az MNB-alapítványok Kecskeméten egyetemi kampuszt építő cége, hogy az MNB korlátozásokat vezetett be korábbi számlavezetőjénél, az NHB-nál. Pár nappal később a cégnek dolgozó, Matolcsy György jegybankelnök rokonságába tartozó Szemerey Szabolcs is követte példáját - írja a Kecsup.hu értesülései alapján Hvg.hu.

Matolcsy György válaszából ez viszont nem derült ki, az viszont igen, hogy a Magyar Nemzeti Bank már 2016 nyarán megállapította, hogy a Növekedési és Hitelbank esetében jelentős pénzügyi kockázatok merülnek fel, így likviditási kockázatokat és tőkeproblémákat tártak fel.

Mint mondta: felhívták a bank figyelmét ezen problémák kezelésére, majd 2018 augusztusában "nyilvánosan kommunikáltuk, hogy baj van, mert likviditási gondot léptek fel." Hozzátette: "erről mindenki tudott".

Mirkóczki azon kérdésére, miszerint hogyan menekíthették ki a bedőlés előtti napokban megtakarításaikat Matolcsy György rokonai, az MNB elnöke azt válaszolta:


"Azt, hogy bárki bármilyen pénzügyi műveletet hajt végre, azt az MNB nem vizsgálhatja"

Matolcsy tehát kikerülte Mirkóczki bennfentes kereskedelemről szóló kérdését, amelyet a jobbikos politikus így újra feltett:

"Valóban igaz-e, hogy az MNB munkatársai részéről valaki, vagy valakik információkat adtak, többek között az ön családtagjainak is, hogy baj van a banknál. Ha történt ilyen, azt vizsgálták-e és milyen lépéseket tettek, hogy ennek a munkatársnak a személye felfedésre kerüljön, adott esetben eljárás elé kerüljön".

Felhívta a figyelmet arra is, hogy miközben az Országház előtt olyan devizahitelesek tüntetnek, akiken érdemben sem a Magyar Nemzeti Bank, sem a kormány nem segített, aközben vannak olyanok, akik az egyenlők között is egyenlőbbek, "akik a törvények fölött állnak, akik rendelkeznek olyan információkkal, amivel saját értékeiket minden esetben ki tudják menteni".

Matolcsy György viszontválaszában ismét elmondta ugyanazt, annyit hozzátéve: hogy a Magyar Nemzeti Bankban nem merült fel olyan információ, ami kivételes bánásmódra utalt volna.