A stadionért cserébe megszűnt a helyi futball Szigetszentmiklóson

.
A szigetszentmiklósi stadion látványterve

Stratégiai fontosságúvá minősítette Orbán Viktor miniszterelnök a szigetszentmiklósi stadion ügyét. Mint ismert a 2016-ban elinduló stadion projekt miatt, „finanszírozási okokból” megszüntették az akkor harmadosztályba szereplő klubot. Majd két évvel később a negyedosztályból is visszaléptek, mert az egyesület számára a stadion építése vált elsődlegessé. Stadion van, csapat nincs.

A Szigetszentmiklósi Testgyakorlók Köre (SZTK) vezetői annyira akarták a stadiont, hogy beáldozták érte a közel 100 éves klubot. Ám jelenleg a stadion építése sem halad. Eredetileg 3,5 milliárd forintért készülne el a beruházás. Azóta az egyesület kapott 2,12 milliárd forintnyi TAO-támogatást, míg az EMMI 361 millió forintos segélyt adott az SZTK-nak.

A Klub ügyvezetője, Potoczki Tamás korábban úgy nyilatkozott az mfor.hu-nak, hogy a stadion építése azért akadozik, mert a TAO-s projekteknél nem olyan egyszerű a helyzet, mint a költségvetési forrásból épülő stadionoknál, ezeknél ugyanis rögtön rendelkezésre áll az összeg.

A TAO-törvény értelmében úgy szólt az egyezség, hogy a beruházás végén a teljes vagyont átadják az önkormányzatnak. A városvezetés azonban jelezte, hogy nem fog tudni pénzt adni az építkezésre.

Potoczki tavaly úgy fogalmazott, hogy az egész költségvetésben közel 500 millió forintos lyuk van. A hiány betömése érdekében aztán kérelemmel is fordultak a kormányhoz. Úgy tűnik Orbán Viktor most megmenteni a szigetszentmiklósi egyesületet és befejeződhet a beruházás.

.

 

A szigetszentmiklósi városvezetés ellenzéki képviselői szerint a problémát az okozta, hogy a klub mellett működő Kft. – mely Becz Péter fideszes önkormányzati képviselő és Potoczki Tamás fideszes delegált irányítása alatt működött – szintén csődöt jelentett. Kifizetetlen számlák, hoppon maradt alvállalkozók maradtak utánuk. A felszámolási eljárás 2018 nyarán elkezdődött. Az önkormányzat Szabó József vezetésével hibás döntéseket hozhatott menet közben, így a felszámolóbiztosnak a károk megtérítése érdekében sikerült megszereznie a fel nem épült stadion mellett a régi sporttelep teljes területét is. A pert a felszámolóbiztos nyerte meg az önkormányzattal szemben. A kormány erre reagálhatott, hiszen így az egész felszámolási eljárás már nem a hagyományos polgári jog keretei között történik

 

Jelenleg ott tartunk, hogy a szigetszentmiklósi foci teljes mértékben megszűnt, a 40 ezres város fiataljai más településekre járnak edzeni. Szülők hozzák-viszik őket.

-

A Jobbik helyi választókerületi elnöke, Lupa János szerint az önkormányzati forrásokat semmiképpen sem szabad fordítani a látványstadion üzemeltetésére, mert ez nem a városvezetésnek a feladata.

„Gazdag tömegsportot, utánpótlásnevelést látunk megvalósíthatónak. Addig nyújtózkodunk, amíg a takarónk ér. Sokkal fontosabb dolgokra kell költeni a bevételeket Szigetszentmiklóson, mint a látványstadion üzemeltetésére és néhány NER-lovag hóbortjára.”

Lupa János hozzátette, hogy bár fejlett a város, ugyanakkor rendkívül szűkös a költségvetés, óriási infrastrukturális elmaradások vannak. Ebben pedig a Jobbik mellett az önkormányzati választásokon teljes összefogásban induló összes ellenzéki párt egyetért.

Egyelőre rejtély hogyan alakul Szigetszentmiklóson a stadion ügye, azonban a miniszterelnöki segítség révén elképzelhető, hogy rövid időn belül elkészül a helyi futballt nélkülöző egyesület létesítménye. Azonban a közel 100 éves klub utánpótlását teljesen leépítették, így hosszú idő lesz, mire újra életképes helyi futball lesz a városban. De legalább stadion lesz.

Hiába a TAO-rendszer, egyre több labdarúgó egyesület fulladozik az adósságtól | Alfahír

A TAO 2011-es bevezetése óta teljesen átalakult a sportfinanszírozási rendszer hazánkban. A klubokhoz a korábbi évekkel ellentétben, tetemes támogatási összeg került. Ennek köszönhetően azonban a magyar sport kiszolgáltatottá vált a TAO által. Megvizsgálva az elmúlt időszakot, főként 8 év után látszódnak a támogatási rendszer törésvonalai, ugyanis egyre több helyen lépnek fel anyagi problémák, különösen az állam által legjobban támogatott sportágban: a fociban.