Az alkotmánybírósághoz fordulnak az ellenzéki pártok az MTA-törvény miatt

.

Az Alkotmánybírósághoz fordul az ellenzék az MTA-törvény miatt, jelentette be a Parlamentben Hiller István MSZP-s képviselő, hozzátéve, hogy ehhez elég aláírás és ajánlás gyűlt össze. 

Mint ismert, a múlt héten megszavazta a kormány azt a törvényt, amelynek értelmében a jövőben kiszervezik az akadémia kutatóintézeteit. 

Hiller István hétfőn a parlamentben úgy fogalmazott, hogy a kormánypárti többség a hazai és nemzetközi tiltakozás ellenére elvette a Magyar Tudományos Akadémiától annak kutatóhálózatát.

Az MTA vagyonát ellentételezés nélkül az államra ruházták át. Nem igaz az az érvelés, hogy a vagyon egyébként is az államé lett volna. Az állami támogatás központi szerepet játszott az Akadémia működésében, de az MTA vagyonának egy jelentős része magánszemélyek felajánlásaiból, ajándékaiból származik

- hangsúlyozta a szocialista képviselő.


Cseresnyés Péter az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára azt felelte,

az intézményfenntartó és az intézményhálózat szerepe változatlan marad a 2021-2027-es időszak uniós forrásainak felhasználása során. Az a cél, hogy megnöveljék a magyar tudomány közösségi forrásokból származó, jelenleg rendkívül alacsony arányú részesedését

- tette hozzá.

Az államtitkár szerint a kormány nem államosította az MTA vagyonát.

A kormány szétszedi Széchenyi örökségét | Alfahír

A mai napon kétharmados többséggel megszavazta az országgyűlés az MTA "szétszedését", amely alapján a jövőben kiszervezik az akadémia kutatóintézeteit. 131 igen szavazattal, 53 nem szavazattal és 3 tartózkodás mellett az Országgyűlés kétharmados többséggel elfogadta Palkovics László és a kormány tervezetét, amely leválasztaná a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatát az MTA-ről, és azt különböző, a kormány által felügyelt és kontrollált kutatóközpontokban működtetné tovább a jövőben.

 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

A Jobbik viszont elítéli az agressziót.
Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy elődje visszaadja a mandátumát.
Nehezen tudják megemészteni a vasárnapi eredményeket a kormánypártban.
A felmérések nem tudták előre jelezni Borkai Zsolt győri polgármester szex- és korrupciós videójának negatív hatásait.
Az Index online választási műsorban kérdezte a frissen megválasztott ellenzéki főpolgármestert, aki többek között arról beszélt, hogy minek tulajdonítja a győzelmét, miben hibázott a Fidesz, és az eredmény mennyiben köszönhető a Borkai-ügynek.
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
sss
2019. október 16. | 16:48
A megfigyelőállomásokon mért adatok szerint a vizsgált évben a városokban élők túlnyomó többsége az Egészségügyi Világszervezet által káros szintűnek ítélt finomrészecske-szennyeződésnek volt kitéve.
sss
2019. október 16. | 15:21
A volt főpolgármester örül annak, hogy vége a kampánynak, szeretné, ha a háborúskodás helyett nyugalom lenne Budapesten.