Erdélyben is médiadiktatúrát épít a Fidesz

Bihari Napló

Nem csak itthon, hanem Erdélyben is erőszakosan terjeszti médiadiktatúráját a Fidesz. A Magyar Hang azt írja, a legnagyobb példányszámú magyar lap, a Bihari Napló főszerkesztőjét 25 év után leváltották, helyére egy NER-közeli személy került.

A Bihari Napló már tavaly a Fideszé lett, miután kiadóját, az Inform Média Lapkiadó Kft.-t megvette a Mediaworks, ami a KESMA-hoz (Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány) tartozik. Ez az a hatalmas médiaalapítvány, amibe mindenki önként bedobta saját sajtóját, és amit nemzetstratégiai jelentőségűvé minősített a kormány, hogy ne legyen törvénytelen a létezése.

A Magyar Hang szerint a korábbi főszerkesztő, Rais W. István helyére az a Kristály Lehel került, aki Tusványos sajtófőnöke, de ami a legszebb, hogy még a Ripost nevű prokovatív álbulvárlap szerkesztője is volt. Nevéhez olyan igénytelen kamu propagandacikkek tartoznak, mint például egy tavalyi origós lapszemle, amiben a választások után azt írja,

„Soros György példátlan gyorsasággal kezdi lecserélni az ellenzéki vezéreket, akiknek jelentős részét Amerikából pénzelte – írja az Origo. Elzavarta az LMP társelnökét, Hadházy Ákost, a teljes MSZP-vezérkart, de nem maradhatott Vona Gábor és Karácsony Gergely sem.”

A Nagyvárad környéki Bihari Napló olvasótábora tehát az eddigieknél is szárazabb Fidesz-propagandára készülhet.

Egyébként a Magyar Hang egy román nyelvű oldal cikkét idézve azt írja, hogy egy civil szervezet, az Erdélyi Médiatér Egyesület eddig közel tízmillió eurónyi magyar közpénzt kapott, amelyből alaposan bevásárolta magát Erdélybe: országos napi- és hetilap, regionális napilapok, rádiók, honlapok és egyéb médiaorgánumok kerültek a portfóliójába, így a legnagyobb médiatulajdonos lett.