Nem csak a férfiaknál megy a 200 pillangó, Kapás Boglárka is aranyérmes!

Nem csak a férfiaknál megy a 200 pillangó, Kapás Boglárka is aranyérmes!

A Dél-Koreában zajló vizes-világbajnokság csütörtöki 200 méteres pillangóúszás döntőjében, Kapás Boglárka óriási hajrával aranyérmet nyert.

Kapás a táv felénél még a nyolcadik helyen állt, de kiváló hajrájának köszönhetően megszerezte a magyar csapat negyedik aranyérmét. A döntő másik magyar indulója, Szilágyi Liliána a hatodik helyen végzett.

Kapás egyéni csúccsal, 2:06.78 perces idővel csapott célba, lehajrázva a két esélyesebb amerikai versenyzőt. A 26 éves Kapás pályafutása második világbajnoki érmét szerezte, 2015-ben Kazanyban 1500 méter gyorson volt harmadik.

Kapás a magyar úszósport 31. nagymedencés aranyérmét nyerte, és ő a harmadik magyar győztes a dél-koreai vb-n: korábban Hosszú Katinka nyert 200 méter vegyesen, valamint Milák Kristóf világcsúccsal diadalmaskodott 200 méter pillangón. A nyíltvízi úszók között Rasovszky Kristóf győzött 5 kilométeren.

„Eléggé hihetetlen, hogy ez megtörtént. Örülök, hogy végre 2:07 alatt vagyok. Elég lassú volt a mezőny, boldog vagyok, hogy nyertem, elég gyenge idővel lehetett nyerni 

– mondta az M4 Sportnak Kapás Boglárka a könnyeivel küszködve. 

"Minden pontosan úgy történt, ahogy elterveztem, 100-on egy testhosszon belül akartam maradni, a végén pedig bele akartam adni mindent, amit tudok.”

Eredmények:
női 200 m pillangó, világbajnok:
    --------------------------------
1. KAPÁS BOGLÁRKA 2:06.78 perc
2. Hali Flickinger (Egyesült Államok) 2:06.95
3. Katie Drabot (Egyesült Államok) 2:07.04
...6. SZILÁGYI LILIÁNA 2:07.68

A másik magyar érdekeltségű döntőben, Németh Nándor országos csúccsal a hatodik helyen végzett 100 méter gyorson.

A BVSC 19 éves versenyzője az előfutamból a hatodik helyen jutott tovább, 48.36 másodperces ideje mindössze 19 századdal maradt el saját országos csúcsától. Ezen az elődöntőben hét századot tudott faragni, így a hetedik legjobb idővel várta a finálét. Az 1-esről induló magyar ötven méter után a hetedik helyen fordult, majd 48.10-zel a hatodik helyen csapott célba.

"Örülök, mert ez most az elejétől a végéig fel volt építve, nyilván a fordulóban van még, ott kicsit elmennek a többiek, de jöttem a végén, nem fogok panaszkodni. Minden paramétert betartottam, amit az edzőm mondott"

- nyilatkozta Németh Nándor

Eredmények:
férfi 100 m gyors, világbajnok:
    -------------------------------
1. Caeleb Dressel (Egyesült Államok) 46.96 másodperc
2. Kyle Chalmers (Ausztrália) 47.08
3. Vlagyiszlav Grinyev (Oroszország) 47.82
...6. NÉMETH NÁNDOR 48.10

Forró és nedves - így készül Tokió a 2020-as olimpiai játékokra | Alfahír

További érdekesség volt, hogy az egyik legnagyobb szponzor, a McDonalds, üzleti stratégiájára hivatkozva visszamondta szerződését, a határidő lejárta előtt 3 évvel. Tokióban így már nem lesz ott az gyorsétteremlánc. A McDonalds és a NOB (Nemzetközi Olimpiai Bizottság) együttműködését korábban több élelmezéssel foglalkozó szervezet is támadta, mivelhogy „szemét kajákkal" árasztották el a 2016-os riói olimpiát is.