Az elszálló költségek ellenére is időben kész lehet Tokió a nyári olimpiára

Olvasási idő kb 11 perc
.

Hivatalosan július 24-én indul Japán fővárosában a nyári olimpiai játékok. A távol-keleti ország felkészülten várja a rendezést, azonban így is rengeteg problémával kellett szembesülnie az ázsiai országnak.

Nem állíthatjuk, hogy zökkenőmentesen haladt a felkészülés a jövő évi játékokra. A rendezés jogát 2013-ban ítélték oda Tokió városának. A japán főváros 60, míg Isztambul 36 szavazatot kapott. Azonban akkor még senki sem gondolta volna, hogy 3 év múlva korrupciós botrány fogja „megrengetni” a szervezést.

.

Korrupció

2016. május 11-én, a brit Guardian közölt egy tényfeltáró cikket, amely szerint japán sportdiplomaták két tételben 2 millió dollár kenőpénzt fizettek a 2020-as játékok odaítélésekor. A japán szervezőbizottság tagadta a vádat, és az ország olimpiai bizottsága is megvizsgálta az ügyet és végül arra jutottak, hogy csupán „félreértés volt”, mert ez az összeg csupán tanácsadói díj volt.

Nem érte be azonban ennyivel a francia hatóság. A tokiói pályázat akkori elnökét, Takedo Cunekazu-t kihallgatták korrupció gyanújával. Takedo később le is mondott a hazai és nemzetközi olimpiai bizottságban vállalt tisztségeiről.

További érdekesség volt, hogy az egyik legnagyobb szponzor, a McDonalds, üzleti stratégiájára hivatkozva visszamondta szerződését, a határidő lejárta előtt 3 évvel. Tokióban így már nem lesz ott az gyorsétteremlánc. A McDonalds és a NOB (Nemzetközi Olimpiai Bizottság) együttműködését korábban több élelmezéssel foglalkozó szervezet is támadta, mivelhogy „szemét kajákkal" árasztották el a 2016-os riói olimpiát is.

.

Politika

Ez év áprilisában aztán újabb botrány zavarta meg a felkészülést, miután a tokiói olimpiáért felelős miniszter egy adománygyűjtő vacsorán megsértette a fukusimai katasztrófa túlélőit. Szakurada Jositaka azt mondta, fontosabb a kormánypárt jelöltjének támogatása, mint a 2011-ben földrengés és cunami sújtotta térség újjáépítése.

„Sajnálom, ha a szavaim megsértették az ott élők érzéseit, visszavonom azokat. Azt gondolom, ez sem elég, így benyújtottam a lemondásom”

- mondta a távozó miniszter.

Érdekesség, hogy Japánban sem feltétlenül a kompetens személyeket szeretik kinevezni felelős pozíciókba. Ennek legékesebb bizonyítéka, Szakurada Jositaka korábbi botránya, amikor is még kiberbiztonságért felelős tárcavezetőként ismerte be, hogy

még soha életében nem használt számítógépet.

.
Szakurada Jositaka

Elszálló költségek

Szerencsére az előkészületekkel már jobban haladnak a szervezők. Nem úgy a költségvetéssel. Ugyanis kiderült, hogy az eredetileg tervezett 3,5 milliárd dollár helyett, már 20 milliárd dollárral terveztek. A NOB emiatt ki is adott egy közleményt, hogy az irgalmatlan költekezés rossz fényt vet az olimpia rendezésére.

A japánok kénytelenek voltak módosítani a terveken. Ez a tervezet ugyanakkor még mindig nem tetszett Thomas Bach NOB-elnöknek, aki további spórolásra utasította a japán szervezőket.

Végül 2 évvel ezelőtt, a 20 milliárd dolláros büdzsét 15 milliárdra sikerült lefaragni, ehhez azonban az kellett, hogy számos új létesítmény építésébe bele se fogjanak, az olimpiai versenyek egy részét, tehát régebben megépített helyszíneken rendezik majd meg.

.

A NOB most már elégedett

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság koordinációs vezetője a minap, ugyanakkor már elégedettségének adott hangot. Mint fogalmazott:

"Nagyon elégedettek vagyunk, hogy továbbra is minden tervszerűen zajlik. Egyre nagyobb a várakozás is, amit jól mutatnak a jegyértékesítési adatok"

- mondta John Coates.

Az ausztrál sportvezető arra utalt, hogy a hazai sportrajongóknak szóló első fázisban 3,22 millió jegyet adtak el júniusban, de a túljelentkezés mértéke annyira meglepte a szervezőket, hogy módosítani kellett az értékesítési irányelveket. Önkéntesekből sem lesz hiány, mivel 200 ezernél is többen jelentkeztek Japánból és külföldről.

A japánok lelkesedése a hazai olimpia iránt nemcsak a szurkolókban, hanem szponzorokban is mérhető, ugyanis a jövő évi ötkarikás játékokat 62 szigetországi cég több mint hárommilliárd dollárral támogatja. Erre szükség is volt, mert 2018 decemberi adatok szerint 12,6 milliárd dollárra emelkedett az esemény költségvetése az eredetileg tervezett 7 milliárdról.

A létesítmények építése és felújítása ütem szerint zajlik, többek között az Olimpiai Stadion is majdnem kész állapotban van már. Elvileg novemberben hivatalosan át is adják a 68 000 férőhelyes létesítményt.

.

A technológiai forradalom küszöbén

Japánban nagy hangsúlyt fektetnek a robotizációra, és ez alól az olimpia sem lesz kivétel. Ilyen robotok lesznek például azok, melyek közül az egyik a virtuális részvételt teszi majd lehetővé, a másikat pedig az atlétikai pályán a gerelyek, diszkoszok összegyűjtésében alkalmazzák majd. Ezek a szerkezetek egyébként életre keltetik az olimpia kabalafiguráit, Miraitovát és Szomeitit is.

Az embereket támogató robotot (HSR) a játékok egyik szponzora, a Toyota fejlesztette ki. Tizenhat robot fogja segíteni a munkát a nemzeti stadionban, öt másik robotot (DSR) pedig felszolgálásra használnak majd.

Az egy méter magas HSR robotnak egy keze van, óránként 2,2 kilométer megtételére képes. Beszél és a nézőket a helyükre tudja kalauzolni.

A Toyota bejelentette továbbá, hogy több mint háromezer személyautót biztosít a játékok számára, köztük az e-Palette önjáró elektromos autót és más speciális elektromos autókat, amelyek a kerekesszékeseket fogják segíteni.

De új technológiákat is fognak a versenyek során használni: ugyanis olyan 3D-s lézertechnikát fejlesztettek ki a tornászbíróknak, amivel a sportolók mozgását elemezhetik, így jóval pontosabb értékelést tudnak majd adni a versenyzőknek.

.

Új sportágak

A jövő évi játékokon 33 sportágban fognak versenyezni, amelyek közül 5 új szereplő is lesz. Ugyanis felvették a programba a visszatérő baseballt/softballt, a karatét, a hullámlovaglást, a gördeszkát és a falmászást is. A cél egyértelmű: szeretnének az extrém sportokkal megszólítani a fiatalokat is a NOB irányítói.

A jövőben várhatóan további sportágak is bekerülhetnek a programba. A NOB irányítói például több alkalommal is kifejezték, hogy szeretnék, ha az esport is a játékok része lenne.

.
Már a gördeszka is olimpiai sportág lesz.

Elviselhetetlen hőség

Az egyik legnagyobb akadály, a nyár közepi hőség lesz a játékok ideje alatt. Tokióban ilyenkor a 40-42 fokos hőmérséklet sem ritka. 2018 nyarán az óriási hőség miatt, 133 ember vesztette életét. Másfelől a magas (80%-os) páratartalom is megnehezíti a sportolók életét. Éppen ezért a szervezők egyes versenyszámok kezdési időpontját is megváltoztatták. A gyaloglás helyi idő szerint reggel fél hatkor, míg a maratonik kezdési időpontja 6:00-kor lesz. Az atlétika döntőit pedig a késő esti sávba „pakolták” át.

Egyébként a szervezők a kellő lazasággal intézték el nagy hőséget. Mint jelezték: forróságmérséklő útfelületet használnak, amelynek köszönhetően az aszfalt hőmérséklete, akár nyolc fokkal is kevesebb lehet.

„Meg egyébként vannak vízspriccelő berendezéseink is, amelyeket már a XVII. században is használtunk.

Megnyugodtunk. 

.

Magyar esélyek

Az elmúlt 2 nyári olimpián egyaránt 8 aranyérmet szereztünk, ezzel pedig előkelő helyet foglaltunk el mindkét esetben az éremtáblázaton. Azonban most nehéz volna megsaccolni, hogyan is végezhet a magyar csapat. Az kijelenthető, hogy nagyjából ugyanakkora küldöttséggel leszünk jelen, mint Rióban. Vagyis kb. 160 fővel. Ezen változtathat az, ha a két vízilabda csapat mellett, a női kézilabda-válogatottunk is kvótát szerez. Sajnos a férfiaknak szinte semmi esélye, illetve a többi csapatsportágban már nincs is lehetőségünk a kvótára.

Jó hír viszont, hogy a kisebb változások a mi malmunkra hajthatja a vizet. Azzal, hogy a 3x3-as kosárlabda is a program részévé vált, újabb éremesélyes szám került be a sportágak közé. Női válogatottunk ugyanis, a mostani világbajnokságon ezüstérmes lett. De ilyen pozitív változás az is, hogy most már mind 6 versenynemben lesz csapatverseny vívásban. A minket legjobban érintő módosítás azonban az volt, hogy kajak-kenuban mostantól nemzetenként 2-2 egység indulhat. Ennek következtében egyes számokban akár 2 érmesünk is lehet.

.
Grafika: Alfahír

Hurráoptimizmus, de mire?

A MOB sportigazgatója, Fábián László a Nemzeti Sportnak úgy fogalmazott, hogy

„Így, egy évvel az olimpia előtt azt mondom, nem. Ideális esetben 12-15 aranyérmet is össze tudnék és tudok is számolni, de a realitás a jövő héten megjelenő szakmai anyagban lesz benne.”

Az éremesélyeket tekintve ismét ugyanazoktól várhatunk eredményeket, akiktől négy éve. Hosszú Katinka egy komoly magánéleti válság után ismét (továbbra is) a világ egyik legjobb úszója, míg Kozák Danuta a ’kajakkirálynő” címhez igazodva, 3 számban is esélyes lehet. Hosszú Katinka az ötödik, míg Kozák Danuta a negyedik olimpiájára készül. Ketten együtt Rióban 6 aranyérmet nyertek. Ezen felül 2 számban van új világbajnokunk: Siklósi Gergely párbajtőrben, míg Berecz Zsombor vitorlázásban.

Csapatunk nagy része inkább rutinosnak mondható, semmint fiatalnak. Fábián László a Nemzeti Sportnak ki is fejtette, hogy

„…arányaiban kevés lesz az új arc. A legjobb tíz között záró versenyzők zömmel azok közül kerülnek ki, akiknek ez nem az első olimpiájuk lesz. De azt is meg kell jegyezni, ritka az olyan eset, amikor valaki az első ötkarikás játékán robbant nagyot. Nyilván jó lenne, ha nagyobb arányban lennének jelen a fiatal versenyzők, ám úgy tűnik, az öregek számára még mindig nem jelentenek konkurenciát, tapasztaltabb sportolóink könnyedén meg tudják szerezni a kvalifikációt. Ezen azért el lehet gondolkodni…”

– tette hozzá a MOB sportigazgatója.

Várhatóan a jövő évi játékokon is, a kajak-kenu, az úszás, a vívás és esetleg az atlétika hozhat érmet számunkra. Ezeken kívül sportlövészetben, vitorlázásban, 3x3 kosárlabdában, vízilabdában és birkózásban lehetséges érem.

.
Hosszú Katinka és Kozák Danuta

A külföldi elemzők szerint jó szereplés várható

A Gracenote szerint a magyar sportolók 27 érmet nyernének, ha idén nyáron rendeznék a tokiói olimpiát, ezzel pedig az éremtábla 12. helyén végeznének.

Simon Gleave, a Gracenote sportelemző szekciójának vezetője elmondta, statisztikai modelljük szerint az éremtábla első helyén az Egyesült Államok végezne 51 arannyal, 34 ezüsttel és 41 bronzzal, összesen 126 dobogós helyezéssel. Kína lenne a második 81, a házigazda Japán pedig a harmadik 67 éremmel.

A további sorrend Oroszország (65), Nagy-Britannia (43), Ausztrália (43), Franciaország (41), Németország (38), Hollandia (34), Olaszország (32), Koreai Köztársaság (30), Magyarország (27), Kanada (25), Kenya (20), Spanyolország (20), Új-Zéland (18), Ukrajna (16), Brazília (15 ), Lengyelország (14) és Törökország (14) lenne.

Három évvel ezelőtt, a Rio de Janeiró-i olimpia előtt a Gracenote helyesen tippelte meg a legjobb három nemzet sorrendjét, az első tíz közül pedig nyolcat eltalált. A 2018-as phjongcshangi téli játékokat megelőzően sikerrel jósolta meg az első négy sorrendjét.

.
Reméljük Rióhoz hasonlóan most is jól fog majd szerepelni a magyar csapat.