Brutálisan léptek föl az orosz rendőrök az ellenzék moszkvai tüntetésén

moszkvai tüntetés

Példátlan mértékű rendőrségi megtorlással reagáltak az orosz hatóságok szombaton az ellenzék engedély nélkül megtartott moszkvai választási tüntetésére, százakat állítva elő a több mint fél napja tartó akcióban - írja az MTI.

Az orosz belügyminisztérium késő esti közlése szerint 1074 embert állítottak elő különböző jogsértések miatt a tüntetés résztvevői közül.

Az ellenzék vezetői azért hirdettek újabb tüntetést a moszkvai városi tanács épülete elé, hogy ismét követeljék:

független és ellenzéki jelöltek is indulhassanak az orosz fővárosban szeptember 8-ra kiírt helyhatósági választásokon.

A Reuters hírügynökség szerint Moszkva belvárosa visszhangzott a "Putyin nélküli Oroszországot!" és a "Putyin mondjon le!" mondatok skandálásától, miközben rohamrendőrök gumibotokkal vertek vissza tüntetőket, majd őrizetbe vették őket. A Reuters tudósítása szerint legalább egy nő és egy férfi súlyos fejsérülést szenvedett.

Az akció során a tüntetők egy részének sikerült kitörnie a rendőrség zárógyűrűjéből, és tiltakozó tüntetésüket szétszóródva folytatták más belvárosi helyszíneken.

A választási bizottságok az elmúlt hetekben összesen 57 ellenzéki és független képviselőjelölt regisztrálását tagadták meg azzal az indoklással, hogy sok esetben az összegyűjtött támogató aláírások több mint 10 százaléka nem volt hiteles. Az elutasított politikusok ezt képtelenségnek nevezték, és azt állították, hogy leadott dokumentumaikat manipulálták.

A hatóságok előzetes figyelmeztetése ellenére - miszerint minden eszközzel meg fogják akadályozni a közrend megzavarását - hivatalos közlés szerint 3500 ember gyűlt össze a délelőtt 11 órára a moszkvai városi tanács épülete elé meghirdetett tüntetésre.

A rendőrség előzőleg gépkocsikkal és autóbuszokkal körbezárta a Tverszkaja teret, később pedig a nagy számban kivezényelt rohamrendőrök megpróbálták visszaszorítani a tüntetőket, ők azonban ellenálltak, és többen felvették a harcot a rendőrökkel.

A hatóságok egyébként már jó előre őrizetbe vették az ellenzék több ismert tagját, hogy eltántorítsanak mindenkit a részvételtől a nem engedélyezett tüntetésen.

Az újabb megmozdulást Alekszej Navalnij neves ellenzéki aktivista hirdette meg a múlt szombati, több mint húszezer ember részvételével megtartott tüntetésen, emiatt őt már szerdán 30 napi elzárásra ítélték. A moszkvai ügyészség emellett adminisztratív eljárást indított további 15 elutasított jelöltaspiráns ellen,  többüknél házkutatást is tartottak.

Délután rohamrendőrök hatoltak be Navalnij moszkvai videostúdiójába, ahonnan élőben közvetítették az internetes közösségi oldalakra a városházánál zajló tüntetés fejleményeit. A rendőrségi támadás YouTube-ra feltett felvételén látszik, ahogy a rendőrök benyomultak, a stáb legalább egy tagját a földre parancsolták, és a helyiségben szétdobálták a bútorokat.

A Reuters megjegyzi: ellenzéki aktivisták olyan lehetőségként tekintenek a moszkvai helyhatósági választásokra, amellyel megvethetik a lábukat az orosz fővárosban, ahol a múltban a Kreml által támogatott jelöltek kevésbé bizonyultak népszerűnek az ország többi részéhez képest.