Bush megfestette az általa indított háborúkban sérülést szenvedett katonákat, kiállítás nyílik belőle

Bush megfestette az általa indított háborúkban sérülést szenvedett katonákat, kiállítás nyílik belőle

George W. Bush volt amerikai elnök sérült háborús veteránokról készült festményeiből nyílik kiállítás a washingtoni Kennedy Központban októberben. 

Az Egyesült Államok 43. elnöke olyan katonák portréját örökítette meg, akik mind elnöksége idején szolgáltak, és a 2001. szeptember 11-i terrortámadás után, az általa indított afganisztáni vagy iraki hadjáratban szenvedtek maradandó testi vagy lelki sérüléseket. A republikánus politikus mindannyiukkal találkozott személyesen is, bár a portrék megfestésében fotók is segítették.

A 66 katonaportré október 7-től november 15-ig lesz látható az Egyesült Államok legnagyobb kulturális központjában a Portraits of Courage (A bátorság portréi) című tárlaton. A képeket korábban már kiállították a texasi George W. Bush Elnöki Központban, 2017 elején pedig könyv formájában egy bestsellerré vált válogatás is megjelent belőlük.

George W. Bush a Fehér Házból való 2009-es távozását követően kezdett el festeni csendéleteket, tájképeket, állatokat, portrékat, köztük önarcképeket is. 

A Dallasban élő politikus a Dallas Morning News című lapnak elmondta: azt követően kezdte érdekelni a festészet, hogy elolvasta Winston Churchill volt brit kormányfő 1948-ban megjelent Painting in a Pastime című könyvét. Úgy fogalmazott, a festészet révén egyedülálló módon fejezheti ki magát az ember. Az elnök nem írja alá képeit, csak a 43-as számmal szignálja őket.(MTI)