A Parlamentben már megkezdődött a bérunió, a gazdaságban még nem

.

Egy év alatt 70-77 százalékkal emelkedett a magyar parlamenti képviselők fizetése, miközben a bruttó átlagbér 2014 óta csak 55 százalékkal emelkedett – számolta ki az mfor.hu. Mint a gazdasági szaklap írja,

a magyar képviselői fizetések az átlagbér 276 százalékát teszik ki, ami az EU-rangsorban a tizedik legmagasabb érték.

Az élen utcahosszal vezet a gazdasági válságból kikecmeregni azóta is képtelen Görögország, ahol a 750 eurós átlagbér mellett 5135 eurót keresnek a Vouli tagjai, ez majdnem hétszeres érték. A magyar 276 százaléknál kisebb az érték a Visegrádi Négyek többi tagállamában: a cseheknél 253 százalék, Szlovákiában 240 százalék, míg a lengyel Szejm tagjainak illetménye alig több mint másfélszerese, egész pontosan 158 százaléka a lengyel átlagbérnek.

A kormányzat által utolérésre kiszemelt Ausztriában a képviselők az átlagbér 166 százalékát keresik, a sor végén pedig Luxemburg áll, ahol a honatyák fizetése „mindössze” az átlagbér 131 százalékára rúg.

Utóbbi adat azért izgalmas, mert a luxemburgi képviselői fizetés a kilencedik legmagasabb az EU-ban, 7186 euró. Az átlagbér a nagyhercegségben viszont 5500 eurót tesz ki. Ez a két szám Magyarország esetében 3083 eurós képviselői fizetés mellett 1119 eurós átlagbért mutat.

Elsősorban a helyiek hangja szeretne lenni az Országgyűlésben a Dunaújváros és térsége időközi választásán bizalmat kapott Kálló Gergely. A Jobbik-frakció új tagja „vasakarattal” kíván küzdeni a korkedvezményes nyugdíj visszaállításáért, de szívügyében, az ifjúságpolitikában is fel fog szólalni.