A TEK elismerte, hogy nem engedték be Burgenland kormányzóját Merkel és Orbán közös megemlékezésére

Merkel és Orbán
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Az osztrák sajtó óriási felháborodásának hangot adva számolt be arról, hogy hiába volt érvényes meghívójuk, Burgenland kormányzója és Eisenstandt-Kismarton polgármestere nem tudtak részt venni Merkel német kancellár és Orbán miniszterelnök közös hétfői soproni megemlékezésén, amit a vasfüggöny lebontásának 30. évfordulója miatt tartottak - írja a 444.hu.

Mint ismert, a rendőrök nem engedték be arra a megemlékezésre, amelyet a Terrorelhárítási Központ (TEK) biztosított. A TEK, a 444.hu megkeresésére megerősítették, hogy 

"Hans Peter Doskozil, Burgenland tartományi főnöke és Thomas Steiner, Eisenstadt polgármestere a rendezvény meghívottjai között szerepeltek. Számukra előzetesen megküldésre kerültek a programmal kapcsolatos technikai információk, tájékoztatások, így az érkezési idő, a beléptetés pontos helye, illetve az útvonal zárásokra való figyelemfelhívás."

A TEK szerint a problémát az okozta, hogy a meghívottak egyaránt késtek, illetve nem onnan akartak bejutni a templomba, amerről a TEK szerette volna.

A TEK válaszaiból az is kiderült viszont, hogy a rendőrök mégis hibázhattak. Ugyanis az ilyen esetek egyrészt gyakoriak, másrészt elég könnyen megoldhatóak, hiszen a cél nyilván az, hogy a fontos meghívottak végül bejussanak.