Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez az LMP

Az LMP kezdeményezi az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását, amelyen tájékoztatást vár a kormánytól Magyarország klímaügyi vállalásairól - jelentette be Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt parlamenti frakcióvezető-helyettese budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus szerint az ENSZ főtitkára szeptember 23-ára rendkívüli klímaközgyűlést hívott össze, a klímakatasztrófát pedig a világ egyik legnagyobb fenyegetésének nevezte, amely érdemi cselekvés nélkül visszafordíthatatlan negatív folyamatokat is eredményezhet. 

Magyarország a klímaváltozásnak érzékenyen kitett ország, a szélsőséges időjárási hatások pedig már most is naponta érzékelhetők

- mondta Schmuck Erzsébet.

Az LMP arra kéri az ellenzéki pártokat, hogy még az ENSZ-közgyűlés előtt kezdeményezzenek egy rendkívüli parlamenti ülést, amelyen a kabinetnek be kell számolnia, milyen vállalásokkal készül a nemzetközi szervezet találkozójára.

Schmuck Erzsébet közölte, elvárják a kormánytól, hogy a korábban megfogalmazottnál sokkal szigorúbb vállalásokat tegyen. Az áramtermelésben a megújuló energiaforrások arányát például 2030-ig a most tervezett 20 százalékról 50 százalékra kell emelni, emellett az LMP a mátrai szénerőmű bezárását is elvárja 2026-ig.