Kizárják a hongkongi szurkolói klubokból a rendőröket tiltakozásul az erőszak ellen

Kizárják a hongkongi szurkolói klubokból a rendőröket tiltakozásul az erőszak ellen

Több hongkongi futballszurkolói klub is úgy döntött, az elmúlt hetek súlyos hatósági visszaélései után kizárja sorai közül a rendőröket - írja a South China Morning Post. A kezdeményezés a Chelsea-rajongóktól indult, de csatlakoztak hozzá a Valencia, az Arsenal, a Parma, a Manchester City, a Manchester United, a Borussia Dortmund az AC Milan és még számos más európai csapat hongkongi szurkolói. 

A rendőrség egyre agresszívabb eszközökkel lép fel a a több mint három hónapja tartó tiltakozások résztvevőivel szemben. Több tüntető is arról számolt be, hogy előállításuk közben szexuálisan zaklatták, nemi szervüket fogdosták. Múlt szerdán egy demonstráción felszólaló nő könnyeivel küszködve mondta el, hogy

teljesen értelmetlenül meztelenre vetkőztették, egy másik pedig arról beszélt, hogy az egyenruhások lekurvázták. 

A konfliktus az őszi tanévkezdésre is hatással van.Hongkongi egyetemi hallgatók és iskolások százai bojkottálták a tanítást hétfőn, a tanév első napján, csatlakozva a hónapok óta tartó ellenzéki tüntetésekhez - írja a helyi média híradásai nyomán az MTI. 

A bojkottot azt követően hirdették meg, hogy a hét végén minden korábbinál erőszakosabb tiltakozások voltak a különleges státuszú kínai városban. A tiltakozók barikádokat emeltek és gyújtottak fel, gyújtópalackokkal dobálták a rendőröket, akik vízágyúkkal, könnygázzal és gumibotos ütlegelésekkel válaszoltak. A hatóságok 159 aktivistát vettek őrizetbe a hét végi utcai rendbontásokkal összefüggésben. Tiltott gyülekezéssel, tiltott fegyverviseléssel, és a rend őrei elleni támadással vádolják őket. 
 
A rendőrség hétfőn ellenőrzése alá vonta a metrót, ahol a leghevesebbek voltak az előző napi tiltakozások.

Hétfőn diákok százai gyűltek össze tiltakozni a város legnagyobb oktatási intézményénél, a hongkongi Kínai Egyetemnél, és sokan azok közül, akik nem csatlakoztak a bojkotthoz, fekete karszalaggal jelentek meg az órákon, hogy kifejezzék szolidaritásukat a távolmaradó hallgatókkal. Az internetes közösségi fórumokra feltett fényképeken azt lehetett látni, hogy a középiskolák előtt is tömött sorokban állnak a tiltakozó diákok. Sok általános iskola amúgy is zárva maradt tájfunveszély miatt.

A diákok öt követelést fogalmaztak meg, a többi között szorgalmazzák a kiadatási törvény végleges visszavonását, az összes tüntető szabadon engedését, és azt is, hogy független testület vizsgálja ki a rendőri túlkapásokat.

Matthew Cheung, a hongkongi kormányzat vezető titkára újságíróknak azt mondta, hogy az iskola nem lehet helye a tiltakozásoknak. 

A tüntetők általános sztrájkra szólították fel a lakosságot, de az emberek jó része láthatóan visszatért a megszokott hétköznapi élethez, a boltok nyitva voltak, a vonatok közlekedtek, tisztviselők igyekeztek a munkahelyükre.

A különleges közigazgatási státuszt élvező Hongkongban több mint három hónapja tüntetnek, eredetileg az azóta már felfüggesztett, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet miatt. A több alkalommal milliós tömeget vonzó megmozdulások fokozatosan egyre inkább a Peking által támogatott hongkongi kormányzat ellen fordultak. A demonstrálók a törvénytervezet végleges visszavonásán kívül immár Carrie Lam hongkongi kormányzó lemondását követelik, valamint egy független bizottság létrehozását, amelynek a rendőrök tüntetőkkel szembeni erőszakos akcióinak kivizsgálása lenne a feladata.

A mintegy 7 millió lakosú város 1997-ben tért vissza kínai fennhatóság alá a brit gyarmati irányítás alól.