Ismerje meg az Európai Parlament hét frakcióját

.

Az Európai Parlament magyar nyelvű Twitter oldala egy kisvideót osztott meg arról, hogy mit érdemes tudni az uniós politikai képviselőcsoportokról. A májusban megválasztott új Európai Parlament hét frakcióból és 57 független képviselőből áll.

1999 óta a Parlament legnagyobb frakciója az Európai Néppárt. A legutóbbi EP-választáson 182 képviselői helyet szerzett. A frakciót Manfred Weber vezeti.

„A prioritások világosak, a mi pártunk szigorú és erős határellenőrzést akar, ugyanakkor készek vagyunk segíteni azokon, akiknek valóban szükségük van segítségre. Méltányos kereskedelmi megállapodásokra van szükségünk, ezért fontos számunkra a globális dimenzió. Ami pedig a harmadik elemet illeti, munkahelyeket akarunk teremteni az Európai Unióban, hiszen munkahely nélkül nincs jövő, különösen igaz ez a fiatalok esetében”

- vázolta röviden a Néppárt programját Weber.

A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége 154 képviselői hellyel a második legnagyobb frakció az Európai Néppárt után.

„Az S&D képviselőcsoport egy nyílt, támogató Európában kíván munkálkodni és részt venni, amely sokszínű és igazságos, egy olyan Európában, amely esélyt ad a fiataloknak, és amely csökkenti az egyenlőtlenségeket. Emellett kötelezte el magát képviselőcsoportunk, és az elkövetkező öt évben kizárólag az európai polgárságra fogunk gondolni, és arra, hogyan tegyük jobbá az európai emberek életét”

- fejtette ki a videóban Iratxe García Pérez, a szociáldemokrata EP-frakció vezetője.

A Parlament 108 képviselője az új liberális és demokrata Renew Europe frakcióba tömörül. Dacian Ciolos vezeti a Parlament harmadik legnagyobb frakcióját.

„Frakciónk az Európai Parlament politikai közepén foglal helyet, erősen a polgárok felé irányul, védelmezzük az értékeiket, mint például a szabadságot, a személyhez fűződő jogokat, az európai jólétet és fenntarthatóságot, valamint kiegyensúlyozott gazdasági és szociális fejlődést”

- fogalmazott Dacian Ciolos.

A Zöldek/Európai Szabad Szövetség képviselőcsoport négy párt szövetsége, amelyet Philippe Lamberts és Ska Keller vezet, 74 képviselőt számlálnak. Philippe Lamberts a programjuk céljáról azt mondta:

„Igazságosabb, fenntarthatóbb és demokratikusabb társadalom: e három tengely mentén működik politikai ökológiánk, ez alkotja annak DNS-ét. Egymástól el nem választhatóak.”

Az Identitás és Demokrácia egy új frakció az Európai Parlamentben, 73 képviselőjük van. A képviselőcsoport vezetője Marco Zanni, aki a jelmondatukról és a következő öt év céljairól beszélt:

„Cselekedjünk közösen kevesebbet, de jobban, és szeretnénk, ha végre bemutathatnánk közös politikánk konkrét és pozitív eredményeit az európai polgároknak.”

Az Európai Konzervatívok és Reformerek 62 képviselővel rendelkeznek. Ryszart Legutko osztozik a vezetésen Raffaele Fittóval.

„A védelem az állam feladata, a Parlament feladata. A területtel való kapcsolata alapvető fontosságú. Ez frakciónk egyik sarokköve. Euro-realisták vagyunk. Nem akarunk semmit visszavonni, ugyanakkor meggyőződésünk, hogy eddig nagyon rosszul működtek a dolgok, és ennek az Európának alapvető változásra van szüksége”

- fejtette ki Raffaele Fittó.

Az Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal 41 képviselő egyesít. Martin Schirdewan és Manon Aubry osztozik a frakció elnöki székén.

„A GUE/NGL az Európai Parlament baloldali frakciója, a ház baloldali demokratikus ellenzéke, mely kiáll a társadalmi egyenlőségért, a béke politikájáért, a méltányos kereskedelem politikájáért és a humanitárius emberi jogokért”

- mutatta be a képviselőcsoport legfőbb jellemzőit Martin Schirdewan.

A következő öt évben ezek a frakciók fogják megvitatni és formálni Európa jövőjét.

 

 

Legolvasottabb híreink