Ismerje meg az Európai Parlament hét frakcióját

Ismerje meg az Európai Parlament hét frakcióját

Az Európai Parlament magyar nyelvű Twitter oldala egy kisvideót osztott meg arról, hogy mit érdemes tudni az uniós politikai képviselőcsoportokról.

Az Európai Parlament magyar nyelvű Twitter oldala egy kisvideót osztott meg arról, hogy mit érdemes tudni az uniós politikai képviselőcsoportokról. A májusban megválasztott új Európai Parlament hét frakcióból és 57 független képviselőből áll.

1999 óta a Parlament legnagyobb frakciója az Európai Néppárt. A legutóbbi EP-választáson 182 képviselői helyet szerzett. A frakciót Manfred Weber vezeti.

„A prioritások világosak, a mi pártunk szigorú és erős határellenőrzést akar, ugyanakkor készek vagyunk segíteni azokon, akiknek valóban szükségük van segítségre. Méltányos kereskedelmi megállapodásokra van szükségünk, ezért fontos számunkra a globális dimenzió. Ami pedig a harmadik elemet illeti, munkahelyeket akarunk teremteni az Európai Unióban, hiszen munkahely nélkül nincs jövő, különösen igaz ez a fiatalok esetében”

- vázolta röviden a Néppárt programját Weber.

A Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége 154 képviselői hellyel a második legnagyobb frakció az Európai Néppárt után.

„Az S&D képviselőcsoport egy nyílt, támogató Európában kíván munkálkodni és részt venni, amely sokszínű és igazságos, egy olyan Európában, amely esélyt ad a fiataloknak, és amely csökkenti az egyenlőtlenségeket. Emellett kötelezte el magát képviselőcsoportunk, és az elkövetkező öt évben kizárólag az európai polgárságra fogunk gondolni, és arra, hogyan tegyük jobbá az európai emberek életét”

- fejtette ki a videóban Iratxe García Pérez, a szociáldemokrata EP-frakció vezetője.

A Parlament 108 képviselője az új liberális és demokrata Renew Europe frakcióba tömörül. Dacian Ciolos vezeti a Parlament harmadik legnagyobb frakcióját.

„Frakciónk az Európai Parlament politikai közepén foglal helyet, erősen a polgárok felé irányul, védelmezzük az értékeiket, mint például a szabadságot, a személyhez fűződő jogokat, az európai jólétet és fenntarthatóságot, valamint kiegyensúlyozott gazdasági és szociális fejlődést”

- fogalmazott Dacian Ciolos.

A Zöldek/Európai Szabad Szövetség képviselőcsoport négy párt szövetsége, amelyet Philippe Lamberts és Ska Keller vezet, 74 képviselőt számlálnak. Philippe Lamberts a programjuk céljáról azt mondta:

„Igazságosabb, fenntarthatóbb és demokratikusabb társadalom: e három tengely mentén működik politikai ökológiánk, ez alkotja annak DNS-ét. Egymástól el nem választhatóak.”

Az Identitás és Demokrácia egy új frakció az Európai Parlamentben, 73 képviselőjük van. A képviselőcsoport vezetője Marco Zanni, aki a jelmondatukról és a következő öt év céljairól beszélt:

„Cselekedjünk közösen kevesebbet, de jobban, és szeretnénk, ha végre bemutathatnánk közös politikánk konkrét és pozitív eredményeit az európai polgároknak.”

Az Európai Konzervatívok és Reformerek 62 képviselővel rendelkeznek. Ryszart Legutko osztozik a vezetésen Raffaele Fittóval.

„A védelem az állam feladata, a Parlament feladata. A területtel való kapcsolata alapvető fontosságú. Ez frakciónk egyik sarokköve. Euro-realisták vagyunk. Nem akarunk semmit visszavonni, ugyanakkor meggyőződésünk, hogy eddig nagyon rosszul működtek a dolgok, és ennek az Európának alapvető változásra van szüksége”

- fejtette ki Raffaele Fittó.

Az Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal 41 képviselő egyesít. Martin Schirdewan és Manon Aubry osztozik a frakció elnöki székén.

„A GUE/NGL az Európai Parlament baloldali frakciója, a ház baloldali demokratikus ellenzéke, mely kiáll a társadalmi egyenlőségért, a béke politikájáért, a méltányos kereskedelem politikájáért és a humanitárius emberi jogokért”

- mutatta be a képviselőcsoport legfőbb jellemzőit Martin Schirdewan.

A következő öt évben ezek a frakciók fogják megvitatni és formálni Európa jövőjét.