Salvini tempóra kapcsol a baloldali populista új olasz kormány

Luigi Di Maio
Fotó: Luigi Di Maio Facebook oldala

Csütörtökön tette le hivatali esküjét a baloldali populista Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a balközép Demokrata Párt (PD) közös kormánya Giuseppe Conte miniszterelnök vezetésével. Bár az európai közvélemény jobbára Matteo Salvinivel azonosította a populista retorikát és a markáns bevándorlásellenességet, valójában ebben nem sokban maradt el tőle az egykori koalíciós partner, az Öt Csillag Mozgalom sem.

Az EUobserver a La Repubblica olasz lapra hivatkozva azt írja, az új olasz külügyminiszter, Luigi Di Maio - aki nem mellékesen a baloldali populista Öt Csillag Mozgalom vezetője – olasz diplomaták előtt kijelentette, hogy a migráció lesz az új kormány prioritása. Arról is beszélt, hogy Olaszország le fogja győzni a dublini egyezményt.

A dublini egyezmény értelmében az európai tagállamok megállapodtak abban, hogy a migránsoknak és a menekülteknek abban az országban kell menedékjogot kérniük, ahol először nyilvántartásba vették őket. Olaszország a migránsok fő belépési pontja Európában. Már Matteo Salvini is ezzel kampányolt és belügyminiszterként folyamatosan akadályozta a homályos hátterű civil szervezetek hajóit, amelyek az Afrika partjainál kimentett illegális bevándorlókkal azonnal Olaszország felé fordultak. Úgy tűnik, hogy a migrációhoz való hozzáálláson a második Conte-kormány sem nagyon fog változtatni, már csak azért sem, mert Salvini a politikai tőkéjét, népszerűségét főként a bevándorlásellenességének köszönhette.

Giuseppe Conte 2018 júniusa óta vezette előző kormányát, amely a baloldali populista Öt Csillag Mozgalom és a jobboldali populista Liga koalícióján alapult. A két párt szövetsége azt követően bomlott fel, hogy a Ligát vezető Salvini az előrehozott választások és a kormányfői tisztség elnyerésének reményében felmondta a kormányzati együttműködést. Salvini döntését hetekig tartó belpolitikai válság követte, végül felsült politikai számításával. Nem tudta elérni, hogy új választásokra kerüljön sor, az új kormány nélküle és pártja nélkül is meg tudott alakulni.

Az Öt Csillag Mozgalom kormányon való maradásával és migrációs politikájával tehát Salvini populizmusának és bevándorlásellenességének lesz utánpótlása, de az sem kizárt a folyamatosan változó olasz belpolitikában, hogy látjuk még kormányon Salvinit.