"Elsősorban váciak vagyunk, aztán csak pártpolitikusok" - Fehér Zsolt az ellenzéki együttműködésről

Teljes együttműködés született Vácon is, a Pest megyei településen hat párt a civilekkel közösen állított jelölteket az újrainduló fideszesekkel szemben. A jelenlegi városvezetés leváltásáért szerveződött összefogás keretein belül indul a Jobbik váci elnöke, aki szerint rövid idő alatt jobb emberi és munkakapcsolatok alakultak ki, mint kilenc év alatt a fideszes városvezetőkkel. Fehér Zsolt arról is beszélt, hogy Vácon miért épül mobilgát helyett szoborpark és mik azok a fejlesztések, amelyekre valóban szükség lenne.

2018-ban ön volt a váci térség országgyűlési képviselőjelöltje, alig több mint egy évvel később az önkormányzati választáson indult, szintén képviselőjelöltként. Nem érzi ezt valamilyen szinten visszalépésnek?

Soha nem éreztem azt, hogy visszalépés lenne egy önkormányzati választáson való indulás. Korábban is megmérettettem magam ilyen formában, 2010 óta vagyok a Pest megyei közgyűlés képviselője és ezt a tapasztalatot Vác és a helyiek érdekében tudom hasznosítani. Ez egy nagyon fontos területe az államigazgatásnak és ebben a városban is van tennivaló. Talán az önkormányzatiság az a szint, ahol a lehető legtöbbet lehet tenni.

2018-ban még ugye az volt, hogy a Jobbik nem indul közösen senkivel, most viszont egy olyan együttműködésben vesz részt, amelynek hat párt, egy mozgalom és két egyesület a tagja. Mi változott egy év alatt?

Abszolút más a két választás jellege. A várospolitikában helyi emberek dolgoznak együtt a településért, a pártszínek nem igazán számítanak. Elég sok emberrel sikerült a mostani tárgyalások alatt megismerkednem és azt kell mondanom, hogy az ember tisztessége, becsülete nem pártfüggő. Elsősorban váciak vagyunk, utána vagyunk pártpolitikusok. Egy város életében nem feltétlen jó, ha a politikai irányvonalak befolyásolják a döntéshozást. Az utak javítása, a város tisztán tartása és a biztonság növelése nem bal- és nem is jobboldali érdek.

Nyilván fenntartásokkal ültek egy asztalhoz, az első tárgyalások óta viszont hónapok teltek el. Most a közös munka során mennyire lehet érezni, hogy épp egy DK-taggal, egy Momentumossal vagy egy helyi civillel beszél?

A kétségek és a félelmek megvoltak bennünk a többi párttal kapcsolatban, de most már egyáltalán nem tűnik fel, hogy ki milyen pártnak a tagja, teljes mértékben az embert nézem. Azt gondolom, hogy Vácon eluralta a várost a nepotizmus, egyre több arra utaló jel van, hogy bizonyos ingatlanokat átjátszanak az ismerősöknek, a város pénzügyi helyzetét jelentősen károsító események történtek.

Komolyan felvetődik a kérdés, hogy a váciaknak járó pénzt valóban a váciak érdekében használják fel, vagy lyukas zsebekbe folynak ezek a források,

hogy aztán a zsebek tulajdonosai terepjárókon rohangáljanak a városban, miközben úgy gondolják, hogy övék az egész település.

Mennyire áll fent az a veszély, hogy egy esetleges győzelem után kiütköznek az összefogásban résztvevő felek közti ellentétek?

Nem hiszem, hogy ezeknek a városokban kell megütköznie. Kompromisszumokat viszont tudni kell meghozni, erről szól a politika, úgy érzem, hogy meg tudtuk találni a közös hangot.

Vannak árkok, amiket be lehet temetni a közös cél érdekében és ezt a tisztességes fideszesekkel is meg lehetne tenni.

Elég sok egyeztetésen vagyunk túl és ezalatt jobb emberi kapcsolatok alakultak ki pártszínektől függetlenül, mint az elmúlt évek alatt a városvezetéssel, akik viszont bezárkóztak. Az volt, amit ők kitaláltak, akinek ez nem tetszett, azt bevándorláspártinak bélyegezték.

Úgy, hogy közben rengeteg ukrán vendégmunkást hozott a Fidesz a városba.

Elég sokan vannak ukránok valóban, a környékbeli gyárakban dolgoznak. Emiatt többször fel is emeltem a hangomat, mert közben pont a helyi Fidesz riogatott azzal, hogy az ellenzék a laktanyába migránsokat költöztetne. Nyilván képtelen hazugság volt, de ennek köszönhetően, az alapvető emberi félelmekre építve nyertek a 2018-as választáson.

Ami viszont kétségtelen tény, rengeteg ukrán van már itt Vácon.

Kiemelném, hogy ukránul beszélő, ukrán nemzetiségű, belső Ukrajnából érkező vendégmunkásokról van szó, akiknek a viselkedésére sok a panasz. Mi nem akarunk ide vendégmunkásokat szállítani.

Vannak olyan politikusok, akik országos kérdést csinálnak a választásból, Rétvári Bence például még át sem adott kormányzati projektekkel kampányol Vácon a Fidesz mellett. Önök ezt hogy látják? Mennyire szól ez a Fideszről és mennyire szól arról, hogy a jelenlegi városvezetés helyett jobbat akarnak?

Mindenkinek megvannak a saját elképzelései az országos politikáról, mi a jelenlegi városvezetést szeretnénk leváltani. Azt nem lehet megengedni, hogy az országos politika befolyásolja a várospolitikát. Nagyon elhibázott működése volt a helyi potentátoknak, hiszen felesleges látványberuházásokat véghez vittek ugyan, de

a helyiek életét döntően befolyásoló projektek elmaradtak.

A tervezett mobilgát is elég sok váci életét érintette volna, de az önkormányzat öt év alatt nem tudta végigvinni, hogy a több milliárdos kormányzati és EU-s támogatásból elinduljon a projekt, vissza is vonták az állami támogatást. A következő nagy árhullámnál majd ismét lehet homokzsákokkal védekezni. A váci kórházfejlesztést ugyan bedobták az országgyűlési választás előtt, de semmit nem látni belőle.

Ehelyett látjuk a folyamatos szoboravatásokat és a luxusberuházásokat. A váciak térdig járnak ezekben meg az ilyen-olyan ígéretekben, de azok a fejlesztések, amik érdemben javítanának a mindennapjaikon, rendre elmaradnak.

Konkrétan az ön körzetében mik azok a problémák, amelyekkel nem foglalkozott a jelenlegi városvezetés?

Ilyen mondjuk az utak felújítása, a lepusztuló lakótelepi részek fejlesztése. Csakhogy egy példát mondjak, a körzetemben évek óta gondot okoz, hogy nincs elég parkolóhely, de

az önkormányzat nem tett meg minden tőle telhetőt azért, hogy az ott élők problémáját megoldja.

Nyilvánvalóan közös érdeke mindenkinek a parkok és a játszóterek tisztán tartása, a közbiztonság, a zűrösebb területeken térfigyelő rendszer megléte. Az, hogy ne legyen tele szeméttel az utca – amihez nyilván több szemetesre van szükség -, ahogy az is, hogy a rendőrök gyakrabban járőrözzenek azokon helyeken, ahol tudvalevő, hogy sűrűn van probléma.