Világháborús robbanóanyagra hivatkozva takarítanák el a cölöpházak lakóit Orbán Ráhel szállodájának útjából?

""
Pinterest

A Fertő Part fejlesztési területén, a Fertőrákosi-öbölben a medervíz szonáros kutatásakor II. világháborús bombákat találtak, írta a Sopron Média hétfő délután. A területet nyár elején egyszer már átvizsgálták, de nem találtak semmit. A cikk szerint hétfőn bukkantak rá a robbanótestekre, a terület bérlőit és használóit a Sopron–Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. értesítette arról, hogy bérleményüket nem tudják megközelíteni, ugyancsak ők szóltak a tűzszerészeknek is.

A Fertő-tavi vízitelepnél egy helyrajzi számon találhatók a cölöpházak és egy étterem, ez a terület is érintett az állítólagos intézkedésben. Az Alfahírt megkereste az egyik cölöpház tulajdonosa, aki elmondta, hogy e-mailben értesítették arról, hogy nem mehetnek vissza a nyaralókba, amit egyébként életvitelszerűen használnak. Gyuricza Andrea szerint a területet biztonsági őrök védik, belépni pedig a

Sopron–Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. elnökének engedélyével lehet, aki egyébként a soproni KDNP alelnöke is.

Valaki nem szólt oda időben, valaki nem mond igazat?

Kerestük a MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredet a Fertőrákos közelében talált robbanószerkezetekkel kapcsolatban. Ők azok, akik a katonai eredetű lőszerek, bombák hatástalanítását végzik Magyarországon. Markovics Zita, a szervezet szóvivője azonban azt mondta,

semmilyen bejelentést nem kaptak a környékről.

Ezután a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságot kerestük, akik azt mondták, hogy az állítólagos robbanótestek miatt értesítették a tűzszerészeket. Ugyanezt állította közleményében a Sopron–Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt., azaz, hogy értesítették a tűzszerészeket.

Tűzszerészei ugyan a Készenléti Rendőrségnek is vannak, de ők nem a világháborús robbanószerkezetekkel, hanem a rendőrségi hatáskörű tűzszerészeti feladatok ellátásával, illetve a robbantással fenyegetett helyszínek átvizsgálásával foglalkoznak.

Gyuricza Andrea szerint a riadó azért volt gyanús, mert a környéken egész nap nem láttak tűzszerészeket, sem pedig rendőröket. A környéken szolgálatot teljesítő biztonsági őrök a riadóra hivatkozva nem engedték volna be a területre, azonban egy hirtelen feltűnt férfi, aki a Sopron–Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. képviselőjeként mutatkozott be, megengedte, hogy vele együtt pár percre visszamenjenek a legfontosabb holmijaikért. 

Útban vannak

A rendőrségi és a honvédségi válaszból arra lehet következtetni, hogy a lezárásoknak több köze lehet Orbán Ráhel készülő szállodakomplexumához, mint az állítólagos robbanótestekhez. A szálloda, sportközpont, ökocentrum, új strand és kikötő 23 milliárd forintból valósulhat meg, a beruházás egy része pont azon a partszakaszon készülne, ahol a cölöpházak állnak. Építési engedélyt azután adtak, hogy két évvel ezelőtt rejtélyes módon leégett 10 cölöpház. A tűz oka azóta sem ismert.

A tűzben megsemmisült építményeket nem építették újra, azonban most a többi is veszélybe került. A tűzeset után olyan levelet kaptak a még megmaradt építmények tulajdonosai, amelyben megtiltják, hogy további, értéknövelő beruházásokat hajtsanak végre az ingatlanokon.

Egy óriással kell szembeszállniuk - elveszítheti a Fertő tó a világörökségi státuszát

Sopronban kiderült, akad olyan ügy, ami összeköti az osztrák és a magyar civileket, és ugyanolyan fájdalmas a határ mindkét oldalán: különböző gazdasági érdekkörök belekezdtek (belekezdenének?) a Fertő tó beépítésébe.

Különleges tulajdoni viszonya van a cölöpházaknak: a nyaraló ugyan a tulajdonosoké, de a vízfelület, amelyen áll, az államé. Eddig a Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatósághoz tartozott az ezzel kapcsolatos ügyintézés, de év elején aztán a kormányzat áttette a Sopron–Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-hez.

Gyuricza Andrea szerint volt olyan, akit a lejárt szerződés miatt háza elbontására szólítottak fel, mivel újat nem kötöttek vele. Szerinte erre utal az is, hogy szomszédságukban több állami szervezetnek is található nyaralója, de azok már vették a jelzést, és idén már nem üdültettek senkit a cölöpházakban.

A beruházás ellen tiltakoznak a helyiek, a szomszédos osztrákok, a környezetvédők és gyakorlatilag mindazok, akiknek köze van a környékhez. A fejlesztések élére az a Magyar Turisztikai Ügynökség állt, amelynél jelentős befolyással bír a kormányfő lánya, Orbán Ráhel, aki egyébként az Elios-ügyet a Legfőbb Ügyészség közreműködésével megúszó Tiborcz István felesége.

Az ügyet már az osztrák sajtó is úgy tálalja, hogy a beruházásban az Orbán-család is érdekelt. Azt pedig a felcsúti kisvasútba, a propagandamédiába, a stadionokba és a futballklubokba öntött állami százmilliárdok már megmutatták, hogy

Orbán Viktornak semmi sem drága az adófizetők pénzén, ha saját vagy szerettei hobbijáról van szó - legyen az bármilyen haszontalan vagy káros.

Csak felmerült a gyanú, ezért kellett kiüríteni a területet

Cikkünk megjelenése után a SFTFN Zrt. helyreigazítási kérelmet küldött, amelyet változtatás nélkül közzé teszünk:

"A Fertő Tavi Vízitelep lezárására azért volt szükség, mert az előzetes medervizsgálat során megalapozott gyanú merült fel arra, hogy a fejlesztésben érintett terület egyes pontjain, illetve közelében robbanótestek vannak. Az intézkedések jogalapjául a 142/1999. (IX.8.) kormányrendelet 2.§ 2. bekezdés d. pontja határoz. Ennek megfelelően a cég a törvényi kötelezettségének tett eleget akkor, amikor életvédelmi okokból lezárta a területet. A terület használóinak széles köre miatt volt szükség a terület teljes lezárására. Hangsúlyozzuk, hogy a cikkben tárgyalt ügy jelenleg a talált robbanótestek bejelentésének fázisában tart. A fent megjelölt kormányrendelet szerint a bejelentő a belátása szerinti intézkedéseket teheti meg az élet és vagyon védelem megóvása érdekében. A területen nincs és nem is volt „bombariadó”.

Cégünk a talált robbanótestek bejelentésének szabályai szerint járt el. Vagyis értesítettük a helyi rendőri szerveket, akik az előírt ügymenetet követve értesítették a Magyar Honvédség Tűzszerész ügyeletét a talált robbanótestekről.

Az Önöknek nyilatkozó személy, aki az egyik bérlő hozzátartozójának vallotta magát – külön kérésre, cégünk munkatársának jelenlétében mehetett be a bérleménybe, hogy az ott maradt holmijait kihozza onnan. Cégünk méltányos hozzáállást tanúsított ezzel a gesztussal, ám az Önök cikkéből ennek éppen az ellenkezője derül ki.

A terület több száz használója tudomásul vette és elfogadta a korlátozást, az ellen – az Önöknek nyilatkozó személyen kívül - senki nem emelt panaszt.

A cikkük további valótlanságokat is állít, mint például, hogy cégünk szerződést bontott egyes bérlőkkel. A Sopron – Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. egyetlen cölöpháztulajdonossal sem bontott szerződést. Továbbá felhívjuk figyelmét, hogy a cölöpházsor nem képezi a Világörökség részét, a Fertő – táj ugyanis egy kultúrtáj, nem pedig épített örökség."