A MÁV sajtófőnöke szerint a vasúttársaság silány szolgáltatása ellen fellépők csak október 13-áig fognak tüntetni

Ahogy arról portálunk korábban beszámolt, a vasúti tömegközlekedés purgatóriumában senyvedő utazóközönség egy része idén végképp megunta, hogy a MÁV vonatai gyakorlatilag már alig képesek valahová is pontosan odaérni, az utastájékoztatás gyakorlatilag nem létezik, a szerelvények tisztasága és az állomások, várók állapota továbbra is rengeteg kívánnivalót hagy maga után.

Miután a nyár folyamán petíciót nyújtottak át az állami vasúttársaságnak, szeptember 26-án, csütörtökön, 18 órakor a Közlekedő Tömeg Egyesülettel (KTE) együttműködve tüntetést szerveznek a Keleti pályaudvar elé.

A vasúttársaság vezetői, bár elismerték, hogy az utasok létező problémákat vetettek föl, és próbáltak kompromisszum-, illetve segítőkésznek mutatkozni, ám a megoldások terén eddig nem igazán sziporkáztak.

Loppert Dánielből, a MÁV kommunikációs igazgatójából azonban előtörtek a hatalmi gőg reflexei, és a HVG beszámolója szerint szeptember 19-én a Fidesz-közeli Hír TV-ben már arról értekezett, hogy

a készülő demonstráció összefügg a közelgő önkormányzati választásokkal.

"Mi alapjában véve az utasokkal szeretnénk beszélni, és kevésbé a tüntetőkkel. Úgy gondoljuk, hogy a tüntetők 2019. október 13-ig lesznek, utána utasok lesznek, akikkel mi egyébként a rendszeres kapcsolatot fenntartjuk."

Magyarán Loppert szerint az a jó utas – ellentétben a csúnya, gonosz, politikailag motivált tüntetővel – , aki nem hőzöng, elfogadja, hogy a MÁV, ahogy eddig is, egyoldalú, lekezelő, sőt alig-alig létező kommunikációt folytat irányába, és tovább tűri, ha

folyamatosan elkésik az iskolából vagy a munkahelyéről, amiért adott esetben ki is rúghatják.

A sajtófőnök mondandójában különösen igyekezett minél élesebben beleszállni a Közlekedő Tömegbe, akiket Facebookon is előszeretettel vádol azzal, hogy csak rátelepszenek az utasok kezdeményezésére.

Loppert Dániel
Forrás: Facebook

A csatornának nyilatkozva közölte: már azelőtt megkapták az utasok petícióját, hogy a KTE elkezdett foglalkozni ezzel az üggyel. Hozzátette:

"Ez a Cegléd–Szolnok-vonalra vonatkozó problémákra tartozik főleg. Akkor mi már tettünk erre lépéseket, és az igényeik alapján már módosítottunk bizonyos dolgokat. Modern motorvonatokat vezényeltünk erre a szakaszra két párat, és további két párat szeretnénk Monor irányába közlekedtetni, hogy az ott tapasztalható zsúfoltságot, nehézségeket tudjuk könnyíteni. Tudni kell erről a Cegléd–Szolnok-vonalról, hogy ez ma Magyarországon az egyik legforgalmasabb vasútvonal, 19 millió utas van rajta évente, napi 300 vonat. Tíz évvel ezelőtt csak 198 volt, tehát ötven százalékkal nőtt a vonatforgalom rajta."

Loppert külön kiemelte:

"Nagyon sok utas jelent meg, radikálisan nőtt az utasszám az elmúlt években, és az látszik, hogy ezt a gördülő állomány és a pálya fejlesztésével nem tudtuk lekövetni."

A keddi, munkaerőhiányból eredő járatkimaradásokról szólva a kommunikációs igazgató azzal védekezett, hogy az efféle kimaradások részben azért történnek, mert az elővárosi vonalakon öreg mozdonyok közlekednek, amelyek nem mindig tudnak elindulni. Ezen segíthetnek majd a jövőre érkező új motorvonatok (mint állítólag mindenen – a szerk.). A munkaszervezési problémát egyedi esetnek nevezte Loppert, aki jelezte, hogy ebben az esetben a személyi felelősségre vonás történik (még véletlenül sem átfogó problémakezelés – a szerk.).

Csörte a közösségi médiában

A felháborodott utasok, és főleg a tüntetés szervezőinek egy része azonban – teljes joggal – nem volt túl elégedett Loppert Dániel vádaskodó és nem is olyan burkoltan rágalmazó nyilatkozatával. Ennek a kommunikációs igazgató Facebook-oldalán adtak hangot, amiből egy hosszas, a szenvedélyes hozzászólásokat sem nélkülöző szócsata kerekedett, ami  – kiváló válságkommunikációs megoldás gyanánt – több ember letiltásával és több komment törlésével végződött a kommunikációs szakember részéről.

Loppert egyébként az alábbi szöveggel osztotta meg a HVG cikkét:

Forrás: Facebook

A szemforgató, álszakmai aggodalom már csak annak ismeretében is fölöttébb átlátszó és megmosolyogtató, hogy Loppert Dániel saját adatlapja szerint korábban titkári pozícióban dolgozott a Fidesznél, egyik profilképe pedig nagyon is árulkodó azzal kapcsolatban, hogy az ő munkájára melyik politikai erő telepszik rá:

Forrás: Facebook

Szolidaritásból egyórás késéssel kezdik a MÁV ellenes tüntetést

A Közlekedő Tömeg Egyesület az utasok kezdeményezésére tüntetést szervez a MÁV ellen a Keleti pályaudvar előtti téren szeptember 26-án, csütörtökön, 18 órakor. Az esemény 17 órára van meghirdetve, de az egyesület lapunkhoz eljuttatott közleményében azt írta, hogy a tüntetés a MÁV iránti szolidaritásból egyórás késéssel, azaz 18 órakor fog kezdődni.