Gyöngyösi Márton a nyolcvanas évek döglődő Szovjetunióját látja a Fideszben

Gyöngyösi Márton a nyolcvanas évek döglődő Szovjetunióját látja a Fideszben

„Orbán Viktor szép karikát írt le, mire sikerült neki visszajutni abba a szellemiségbe, ahonnan indult: a KISZ-titkársághoz” - fogalmazott a Facebook-oldalán Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese és európai parlamenti képviselője a Fidesz hétvégi tisztújító kongresszusát értékelve.

A jobbikos politikus szerint a Fidesz kongresszusán nem történt semmi olyasmi, amit eddig ne tudtunk, vagy feltételeztünk volna.

„Orbánt a média kamerái előtt bárgyú tekintettel bekóválygó pártküldöttek ellenszavazat nélkül megválasztották, majd a miniszterelnök kiállt a színpadra, és elmondta, hogy a Fideszben a tizenegyedik parancsolat szerint a jó elvtárs hátsója mindig be lesz védve, függetlenül attól, hogy mekkora galibát okoz”

- írta Gyöngyösi.

A Fidesz vasárnapi tisztújításáról - amelyen Orbán Viktort ellenszavazat nélkül ismét megválasztották a kormánypárt elnökének – Gyöngyösinek a nyolcvanas évek egyre döglődő Szovjetuniója jutott az eszébe.

„A múltjából élő, a jövőtől rettegő politikusi gárdát, amely megpróbálja még eljátszani a nyilvánosság és maga előtt is, hogy tud még valamit mondani a világról, de igazából már csak a saját puszta fennmaradása foglalkoztatja. Még erős, mert a kezében van minden hatalom, de a visszaszámlálás már elkezdődött”

- vélekedett a jobbikos EP-képviselő.

Gyöngyösi szerint az olyan rendszerek, amelyek egyetlen célja egy csoport hatalomban tartása bármi áron, egyre több hibát vétenek,

„amelyeket aztán nem mernek bevallani, ami aztán még nagyobb hibákhoz vezet, amikről még jobban próbálnak hallgatni, egészen addig, amíg az egész összedől.”

Majd bejegyzése végén a jobbikos politikus Csernobil példáját hozta fel szemléltetésül:

„Ha már a halódó Szovjetunióról volt szó, emlékszünk még Csernobilra? Emlékszünk arra, ahogy (akkor nevezzük nevén) a „tizenegyedik parancsolat” nevében mintha elfelejtettek volna szólni pár száz millió embernek, hogy életveszélyben vannak? És emlékszünk arra, hogy végül a rendszer mégis megbukott, akik pedig fenntartották, azok úgy léptek tovább, mintha mi sem történt volna?”

Gyöngyösi hozzátette: reméli, hogy „nekünk nem kell vele együtt újra végigcsinálni a ’80-as éveket”, ugyanakkor „október 13-án eldönthetjük, hány lépést ugrunk előre a történetben”.