Elképesztő összeggel támogatja a Fidesz-kormány Putyin Budapestre érkező bankját

Orbán és Ptyin

A 444 Hadházy Ákos és Szél Bernadett független országgyűlési képviselők szeptember 11-ei, Varga Mihály pénzügyminiszterhez intézett írásbeli kérdése alapján azt írja, hogy

a magyar kormány 10 millió euróval támogatja azt a Budapestre érkező orosz pénzintézetet, amely a magyar közéletben KGST-bankként híresült el.

A magyar kormány egy júliusi kormányrendeletben döntött arról, hogy a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) magyarországi székhelyének létesítésével kapcsolatban tőkeemelést kezdeményez.

A pénzügyminiszter a törvényben biztosítotthoz képest 15 napos plusz határidőt kért a végül meglehetősen rövidre és semmitmondóra sikerült válaszhoz:

"Az intézkedés javítja az NBB tőkehelyzetét, versenyképességét és elősegíti a magyar projektek és munkavállalók számának növekedését. A 2019 szeptemberében az NBB részére biztosított 10 millió euró összegű tőke-hozzájárulás növeli Magyarország NBB-ben való tulajdoni hányadát: az intézkedés révén Magyarország az NBB 2. legnagyobb részvényesévé vált, amely érdekérvényesítő képességeinket nagymértékben növeli."

A portál emlékeztet arra, hogy az NBB egészen különleges garanciákat élvez majd Magyarországon, annak köszönhetően, hogy márciusban a fideszes kétharmad megszavazta, hogy a bank

  • teljes mentességet kapjon a magyar hatóságok felügyelete alól,
  • vezetői és vendégei pedig a diplomáciai mentesség szabályai szerint mozoghatnak Magyarországon és így az Európai Unióban.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök által alapított bank tavaly év végén jelentette be, hogy Budapestre teszi át székhelyét, amit egy volt kémelhárító szerint az orosz állam jellemzően hírszerzés céljából használnak.

Az IMF-hez hasonló mentességeket kap Putyin KGST-bankja

A költségvetési intézmények kormányirányítás alá helyezésére, valamint az oligarchák vagyonának egyben tartására alkalmas vagyonkezelő alapítványok mellett a közvélemény viszonylag kevés figyelmet szentelt a szakzsargonban csak „KGST-bankként" emlegetett Nemzetközi Beruházási Bank (International Investment Bank, NBB) központjának Budapestre költözéséről rendelkező törvényjavaslatnak. A multinacionális pénzintézetet 1970-ben alapították moszkvai székhellyel, jelenlegi legnagyobb tulajdonosa Oroszország.