Háborús állásfoglalással ünnepeltek a török futballisták, vizsgálatot indított az UEFA

Turkey

Hétfőn este 1-1 lett a Franciaország-Törökország Eb-selejtező, a törökök így jó eséllyel csoportelsőként jutnak ki a tornára, a meccs végén az eredményt katonai szalutálással ünnepelték a vendégjátékosok, vélhetően a törökök szíriai offenzíváját támogatólag.

Nem a csapat összes tagjáról van szó, például Kaan Ayhan és Kenan Karaman sem vett részt a közös tisztelgésben.

Az UEFA vizsgálatot indított az ügyben, csakúgy, mint az eggyel korábbi, török-albán meccs után, ahol szintén szalutáltak a török játékosok. A szövetség szabályai szigorúan tiltják a politikai véleménynyilvánítást a sporteseményeken.

Ugyanakkor Senol Günes szövetségi kapitány szerint nem a háború mellett foglaltak állást:

ahogy egyik ország, úgy mi sem akarjuk, hogy kiküldjék a katonáinkat. Ez csak a katonák támogatásának a jele, csak egy gesztus. Ami a többit illeti, azok Donald Trumpra és Emmanuel Macronra tartoznak, én csak a szövetségi kapitány vagyok.

A meccs előtt voltak olyan francia politikusok, akik támogatták volna az összecsapás elhalasztását a háborús helyzet miatt.

A törökök tényleg háborút indítottak, hogy eltiporják a kurdokat

Ahogy arról kedden beszámoltunk, légi támadásokkal vette kezdetét a törökök északkelet-szíriai hadművelete, amit szerdán Recep Tayyip Erdoğan elnök is megerősített. A Béke Forrása akció célpontja az Észak-szíriai Demokratikus Föderáció területe, hivatalos célja a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) és az ISIS elleni harc, valamint egy biztonsági zóna létrehozása. Összefoglaljuk, hogy mi és miért történik.