„Náci vészhelyzetet” hirdettek az AfD egyik legerősebb bástyájában

„Náci vészhelyzetet” hirdettek az AfD egyik legerősebb bástyájában

„Náci vészhelyzetet” hirdetett Drezda önkormányzata, miután a Die Partei szatirikus párt kezdeményezése pozitív fogadtatásra lelt a képviselő-testületben.

A Deutsche Welle beszámolója szerint a határozatban az áll, hogy egyre több antidemokratikus, antipluralista, szélsőségesen jobboldali akció és attitűd jelenik meg a városban, egyre nagyobb vehemenciával, és ez ellen a városnak fel kell lépnie. Ez egyben egy felhívás arra, hogy a város megerősítse civil szervezeteit és kötelékeit, a demokratikus kultúrát, védje a kisebbségeket és az emberi jogokat, és kiálljon a szélsőjobboldali erőszak áldozatai mellett. És arra is, hogy

„küzdjünk a szélsőjobboldali attitűd és annak következményei, az antiszemitizmus, az iszlamofóbia ellen, és erősítsük meg a demokratikus intézményeinkbe vetett hitet, értékeljük a sokszínűséget és gyakoroljunk szolidaritást.”

A határozat szövege ismét olyan kérdéseket vet fel, mint azok a riportok, amiket az RTL készített a városban, miután ott 2014-ben létrejött az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen, ismertebb nevén Pegida mozgalom és tízezreket tudott kivinni magával az utcára békés tüntetéseire. A tévétársaság riporterei ekkor ál-Pegida résztvevőként rasszista, gyűlöletkeltő, ostoba, összefüggés nélküli nyilatkozatokat adtak, hogy lejárassák a szervezetet és ellene hangolják a közvéleményt. Noha a mozgalom akkor meghirdetett 19 pontból álló követelései között csupán a Németországra zúduló migráció észszerű, rendezett levezénylése szerepelt, és a sajtó által rendszeresen használt iszlamofóbia helyett valójában nem maga a vallás, hanem Európa iszlamizálódása ellen emelték fel a szavukat.

A szász szövetségi tartomány fővárosában azóta is gyakoriak az ország bevándorláspolitikájával kritikus megmozdulások és ebben a nagyvárosban a legerősebb a jobboldali Alternative für Deutschland, azaz az AfD is, amely a második legerősebb párt lett a szeptemberi tartományi választáson.

A határozatot 39-29 arányban szavazták meg. Ellenzői között volt természetesen az AfD, továbbá a CDU és a jobboldali Szabad Választók pártja is, akiknek képviselője megjegyezte, hogy miközben épp a demokratikus alapjogok védelmére hivatkozva került benyújtásra a javaslat az ilyen-olyan szükségállapotok általában pont a demokratikus alapjogok korlátozásával járnak.