„Van, ami nem változik” - Baranyi Krisztina nem, de egy bukott ősszoci bizottsági helyet kapott a Fővárosban

Baranyi Krisztina
Fotó: Baranyi Krisztina Facebook-oldala

A független ferencvárosi polgármester, Baranyi Krisztina a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy a Fővárosi Közgyűlés egyetlen bizottságában sem kapott helyet, mert a most Budapestet vezető pártok nem tartották érdemesnek erre polgármesterként, illetve közgyűlési tagként. Ellenben érdemesnek tartották és beszavazták a Fővárosi Közgyűlés Költségvetési Bizottságába a szocialista Pál Tibort, „akit Ferencváros polgárai közel 30 év után kiszavaztak a város vezetéséből” - tette hozzá Baranyi Krisztina.

Pál Tibor már 1985 óta ott ült a helyi tanácsban, később pedig az önkormányzatban. A 444.hu emlékeztetett rá, hogy a Moszkvában tanult politikus a helyi fideszesekkel is jól megértette magát, Gegesy Ferenc, aki 20 évig vezette a kerületet így nyilatkozott róla: „Az MSZP helyi vezetőjének legalább tíz év óta kimutatható, gyümölcsöző együttműködése van a Fidesszel.” A közismert parkolási ügyek esetében is felbukkant a neve, a gyakorlat ellen éppen Baranyi Krisztina volt az egyik, aki küzdött az elmúlt években.

Baranyi Krisztina a Facebook-oldalán azt írta:

„ (…) a pozíciókról szóló előterjesztéseket nem tudtam megszavazni, hiszen 10 perccel ezek tárgyalása előtt kaptam kézhez őket és ily módon szembesültem ezzel a helyzettel. Van, ami nem változik.”

 

 

Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója a 444.hu-nak reagált, és azt mondta: Pál Tibor államtitkár volt és alpolgármester, költségvetési ügyekben tapasztalt szakember, nem parkolási ügyekkel fog foglalkozni. A kérdésre, hogy megrendült-e benne a bizalom a IX. kerületi munkájával kapcsolatban, Molnár a 444-nek azt mondta: Pál Tibort pusztán sajtóhírek alapján nem lenne szerencsés elítélni, az MSZP fővárosi vezetése és Pál Tibor is támogatja Karácsony és Baranyi törekvését, hogy a parkolási ügyet rendbe tegyék, eddig semmilyen bizonyíték nem került elő arra, hogy Pál Tibor törvénysértést követett volna el.

Frissítés: a Momentum segítene

Terézváros momentumos polgármestere, Soproni Tamás a Facebookon jelezte, hogy ők a saját helyükből adnának egyet Baranyi Krisztinának:

„Ahogyan a Momentum frakció nevében a közgyűlésen is mondtam, mi szeretnénk egyeztetni veled a következő ülés előtt, és a saját bizottsági helyeink közül átadva biztosítani fogjuk, hogy részt vehess a fővárosi bizottsági munkában.”

Frissítés: Baranyi köszöni, de nem kéri a Momentum segítségét

Az Azonnali rövid interjúban reagáltatta Baranyi Krisztinát, aki elmondta: nagyon kedves a Momentumtól, hogy bizottsági hellyel kínálnák, de nem dolguk a megoldás.

„Ez nagyon kedves a Momentumtól. Engem a szavazók hatalmaztak fel, hogy a fővárosi közgyűlés tagja legyek, ez nem a Momentum-szavazókat jelenti, hanem csomó más embert. Ez nem az ő dolguk, de tényleg nagyon gáláns volt, hogy azonnal reagált Soproni Tamás. Szóval le a kalappal, de nem a Momentum dolga ennek a megoldása. Ennek az előterjesztésnek az aláírója a főpolgármester”

- nyilatkozta Baranyi az Azonnalinak. Arra a kérdésre, hogy fog-e a bizottsági helyek kapcsán Karácsony Gergellyel beszélni, úgy fogalmazott:

„Nem, mondom, nekem van elég dolgom. Ha ez így dőlt el, akkor így dőlt el. Nekem ez annyiban fog hiányozni, hogy például a klímavészhelyzetről szóló fővárosi terven nagyon szívesen dolgoztam volna, mert a saját kerültemben is kidolgozott, részletes terv van arra, hogy a klímaváltozás hatásaitól próbáljuk megvédeni az embereket. Nyilván ez fővárosi szinten hatékonyabb lehet, ha összehangoljuk ezeket az intézkedéseket. De ez megoldható természetesen bizottsági munka nélkül is.”

Frissítés: Gy. Németh szerint nem osztogattak öncélúan bizottsági helyeket

Az újdonsült DK-s főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet a Facebook-bejegyzésében azt írta, senki sem kérdőjelezi meg, hogy Baranyi Krisztinának jár bizottsági hely „és kell is, hogy ezt megkapja”. Ugyanakkor azt is hozzátette:

„A korábbiakban, egy előzetes egyeztetésen, amin Molnár Zsolt, Soproni Tamás, Dorosz Dávid és én vettünk részt, azt a tájékoztatást kaptuk, hogy Baranyi Krisztina a Fővárosi Közgyűlésben beül majd az egyik frakcióba. Így neki természetesen ettől a frakciótól járt volna bizottsági hely. Ám, a Fővárosi Közgyűlés mai ülésén kiderült, hogy Baranyi Krisztina mégsem csatlakozik egyelőre egy frakcióhoz sem.”

Gy. Németh szerint ezért nem kapott bizottsági helyet Baranyi Krisztina. „Ez így természetesen nincs rendben, hiszen minden megválasztott képviselőnek jár hely és meg is fogja kapni azt.”

Egy másik közleményében már azt írta, hogy a Fidesz szerette volna megakadályozni a Közgyűlés megalakulását, ezért csak ideiglenesen osztották szét a bizottsági helyeket.

„Hogy mentsük a helyzetet, ezért a frakcióvezetőkkel, Horváth Csabával (MSZP) és Soproni Tamással (Momentum) felosztottuk ideiglenesen a bizottsági helyeket. Vagyis az MSZP, a Párbeszéd, a Momentum és a DK is adott ideiglenesen bizottsági tagokat. Amikor a Fidesz hajlandó mégis átvenni a bizottsági helyeit, azonnal át is adjuk nekik. Ez történt ma.”

Gy. Németh újfent megjegyezte: senki senkitől nem vett el semmit és senki nem osztogatott öncélúan bizottsági helyeket. „Az MSZP, a Párbeszéd, a Momentum és a DK együtt nem hagyta, hogy a Fidesz megakadályozza a Közgyűlés megalakulását.”