Boris Johnson szerint megbénult a brit parlament

Boris Johnosn

A brit kormányfő szerint a parlament bénultsága miatt vált szükségessé az előrehozott választások kiírása december 12-re - írta az MTI.

A beszámoló szerint Boris Johnson a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal előtt szerda délután elmondott hivatalos kampánynyitó beszédében kijelentette: nem akarta ezt a parlamenti választást, mint ahogy "senki nem akar előrehozott választásokat tartani decemberben".

A kialakult helyzetben azonban nem maradt egyéb lehetőség, a parlament ugyanis "a bénultság állapotába jutott", a brit EU-tagság megszűnéséről (Brexit) döntő népszavazás óta eltelt három és fél évben "mozgásképtelenné vált", és a képviselők nem hajlandók véghezvinni a Brexitet a választóktól erre kapott megbízás ellenére sem - fogalmazott a brit kormányfő.

Boris Johnson szerint az eddigi parlamenttel az Egyesült Királyság még január 31-én, az új Brexit-határidő napján sem lépne ki az Európai Unióból.

A parlament hivatalosan szerda hajnalban, a választási törvénynek megfelelően a választás időpontja előtt 25 munkanappal oszlott fel, és erről Johnson szerdán hivatalosan értesítette a londoni Buckingham-palotában II. Erzsébet királynőt.