Izraelnek két bérelt területet is vissza kell adnia

Visszaszolgáltat Izrael Jordániának két bérelt területet, miután Ammán nem hosszabbította meg a 25 évre szóló bérlet hatályát, amelyet eredetileg a két ország közötti béke jelképének szántak.

II. Abdalláh jordániai király tavaly október végén jelentette be, hogy Jordánia nem újítja meg az Izraellel 1994-ben kötött békemegállapodáshoz csatolt két jegyzőkönyv hatályát, amelyek lehetővé tették a zsidó államnak a hasemita királyság két kicsiny térségének, Bakurának és Gamrnak a 25 évre szóló bérletét. Az izraeli vezetés hosszabbításra vonatkozó kérelmét a elutasította a jordániai kormány.

Bakura szigete a Jordán és a Jarmúk folyók összefolyásánál található a Galileai-tótól délre, míg Gamr egy a Holt-tengertől délre fekvő 405 hektáros mezőgazdasági terület. Egyiptomot követően Jordánia volt a második arab állam, amely békemegállapodást kötött Izraellel. A jordániai uralkodóra azonban nagy belpolitikai nyomás nehezedik, hogy keményebb politikai irányvonalat kövessen Izraellel szemben a palesztin-izraeli konfliktus miatt. Jordánia palesztin menekültek millióit fogadta be.

(MTI)